Η αγορά έχει παγώσει, ο κόσμος τα έχει χαμένα, η κυβέρνηση ρισκάρει παίζοντας με τη φωτιά, ενώ την ίδια ώρα η αντιπολίτευση προσπαθεί να παίξει ένα σκοπό που η κοινή γνώμη δεν θέλει να ξανακούσει. Προφανώς διανύουμε τις χειρότερες στιγμές της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας, ελπίζοντας πλέον ότι κάτι θα γίνει τη τελευταία στιγμή και θα αποφύγουμε το μοιραίο. Εμφανώς όλα δείχνουν ότι η διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση οδήγησε σε αδιέξοδο και κάθε τελευταία στιγμή που περνάει φέρνει πιο κοντά το αναπόφευκτο.  

Συνεπώς και προκειμένου ότι είναι προτιμότερη η υποχώρηση από μια εθνική καταστροφή, λόγοι εθνικού συμφέροντος επιβάλλουν στον Αλέξη Τσίπρα να αγνοήσει το "θέαμα", που έτσι κι αλλιώς δεν έχει να του προσφέρει κάτι επιπλέον στο εσωτερικό, και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα σ' έναν έντιμο συμβιβασμό με τους "θεσμούς". Εφόσον ο πρωθυπουργός σηκώσει στους ώμους του το βάρος της ευθύνης, δεν πρέπει να κατηγορηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για "κωλοτούμπα". Αλλά ούτε ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει να μιλήσουν για "δικαίωση". Να στηρίξουν και να αφήσουν το κόσμο να κρίνει. 

Στο σημείο που έφθασε η χώρα απαιτούνται συγκλίσεις και υπερβάσεις από τα πολιτικά κόμματα. Πρωτίστως από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις που το προηγούμενο διάστημα έχασαν την επιρροή που ασκούσαν στα μεσαία αστικά στρώματα της κοινωνίας. Άλλωστε στη περίπτωση που καταρρεύσει η χώρα ωφελημένα δεν θα βγουν τα αστικά κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, εν προκειμένω η Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά τα ακραία κόμματα της εθνικιστικής δεξιάς και της κομμουνιστικής αριστεράς.