Ακούω φωνές-μεταξύ άλλων και αρκετών ευεργετημένων από τον Σαμαρά- που ζητούν την... επιστροφή του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώτος που δεν έχει καμία αντίρρηση είναι ο υπογράφων.

Αλλά να γυρίσει από που; Είχε αναχωρήσει και δεν το είχαμε αντιληφθεί; Μήπως όλοι αυτοί γνωρίζουν κάτι που δεν γνωρίζουμε οι υπόλοιποι; Έχω την εντύπωση ότι ακόμα και ο ίδιος ο Καραμανλής ακούγοντάς τους θα διερωτάται πότε έφυγε. Είναι βέβαιο ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να ομιλεί για λογαριασμό του. Όπως είναι βέβαιο ότι το τελευταίο που θα έκανε-για όσους τον γνωρίζουν- θα ήταν να μετέχει συνωμοτικών κινήσεων.

Επί της ουσίας εκείνο που προέχει για μια μεγάλη παράταξη του αστικού χώρου δεν είναι αν και πότε θα επιστρέψει ο Κώστας Καραμανλής, ή αν θα σηκωθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το τάφο του και θα τους πάρει όλους στο κυνήγι, αλλά πότε θα γίνει αντιληπτό από όλους, συμπεριλαμβανομένης και της ηγεσίας της, ότι η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή και αξιόμαχη αντιπολίτευση. Πάνω απ' όλα χρειάζεται μια μεγάλη κεντροδεξιά που θα προβάλλει τις δικές της θέσεις και προτάσεις και δεν θα αντιδρά με αμηχανία και ενοχή στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Καταλήγοντας και επειδή η χώρα έχει πάρει επικίνδυνη κλίση και κινδυνεύει να βυθιστεί, ας έχουν όλοι υπόψη τους ότι για τη Νέα Δημοκρατία προέχει η διαφύλαξη του μεγάλου επιτεύγματος του ιδρυτή της, που είναι παραμονή της Ελλάδας στο στενό πυρήνα της Ευρώπης. Κάθε τι άλλο δεν αφορά κανέναν σοβαρά σκεπτόμενο ψηφοφόρο, ή εν δυνάμει ψηφοφόρο της παράταξης, παρά μόνο κάποιους που βολεύονται να θεωρούν ότι η ήττα είναι ευθύνη ενός ανδρός. 

Αν όλοι, μαζί και ο πρώην και ο νυν πρόεδρος, δεν αναζητήσουν τα αίτια που η Νέα Δημοκρατία είχε χάσει πολύ πριν χάσει στις εκλογές, είναι βέβαιο ότι προσεχώς θα βρεθούν προ μεγάλων και δυσάρεστων εκπλήξεων.