Όσοι λένε ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ως εξασφαλισμένη την αλλαγή στη στάση της τρόικας λένε ψέματα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που πιστεύει ότι αυτοί που τράβηξαν το χαλί του Σαμαρά θα έστρωναν το χαλί στον Τσίπρα. Προφανώς οι "θεσμοί" δεν βοηθούν τον Αλέξη Τσίπρα. 

Όπως την κρίσιμη ώρα δεν βοήθησαν τον Αντώνη Σαμαρά. Έβαζαν και βάζουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες πάνω από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αρέσκονται στους τύπους και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις χάνουν την ουσία. Και η ουσία είναι ότι από τη στιγμή που οι ψηφοφόροι πεισθούν πως δεν έχει νόημα η ψήφος τους, αφού έτσι κι αλλιώς αυτόν που εκλέγουν θα πρέπει να παίρνει την άδεια των "θεσμών" για να κυβερνά, δεν έχουν κανένα λόγο να ψηφίζουν. 

Η πολιτική της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα-και όχι απέναντι στη κυβέρνηση Τσίπρα- είναι επιεικώς ανόητη. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση Σαμαρά υπήρξε θύμα αυτής της πολιτικής η οποία τελικά έστρεψε το κόσμο προς το ΣΥΡΙΖΑ. Φοβάμαι ότι, αν η Ευρώπη συνεχίσει να εξαναγκάζει στη λήψη νέων μέτρων, η επόμενη στάση θα γράφει Χρυσή Αυγή ή ΚΚΕ. Αν και το τελευταίο είναι μάλλον δύσκολο μια και το ΚΚΕ έχει συμβιβαστεί με τον ιστορικό του ρόλο να βρίσκεται πάντα στην αντιπολίτευση. Συνεπώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από έναν "έντιμο συμβιβασμό" για τον οποίο όμως χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις που κανείς δεν φαίνεται να κάνει. Οι "θεσμοί" δεν θέλουν να βοηθήσουν τον Τσίπρα και ο ίδιος δεν βοηθάει τον εαυτό του. 

Αλλά η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο των "θεσμών" ούτε μαγαζί του Τσίπρα. Ως εκ τούτου, και με δεδομένο πλέον ότι επιμένουν ανοήτως και οι δύο πλευρές, η κυβέρνηση που έχει υποπέσει σε σωρεία λαθών, οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω ώστε στην πρώτη ευκαιρία να κάνει δύο βήματα εμπρός. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η ιστορία δεν θα θυμάται τον Τσίπρα ως τον πρωθυπουργό που έδωσε τη μάχη-όπως δεν θυμάται και τον Τρικούπη για το έργο του αλλά για το "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν"- αλλά ως τον πολιτικό που οδήγησε τη χώρα του στη χρεοκοπία.