Στην Ελλάδα είτε με κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς, είτε με κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς, είτε-καλή ώρα-  με κυβέρνηση της Αριστεράς, ταλαιπωρούνται οι έννοιες. Με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας καταναλώθηκαν τόσες ποσότητες σοσιαλισμού και φιλελευθερισμού  ώστε στο τέλος επήλθε κορεσμός. Στην πραγματικότητα ο σοσιαλισμός του ΠΑΣΟΚ και ο φιλελευθερισμός της Νέας Δημοκρατίας ήταν κάτι σαν τους χυμούς φρούτων. Το φρούτο είναι το 10% και το υπόλοιπο σκόνη.  

Με τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (για πρώτη φορά Αριστερά) ο κορεσμός ήρθε συντομότερα από το αναμενόμενο. Κι αν δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας να συντηρεί το "φρούτο" της συμφωνίας εντός των "κόκκινων γραμμών", δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ακαταλληλότητα των κυβερνόντων θα κυκλοφορούσε με την ένδειξη- προειδοποίηση παρόμοια εκείνης που αναγράφεται στα πακέτα των τσιγάρων. Σε κάθε περίπτωση ο Λαφαζάνης, ο Βούτσης, η Κωνσταντοπούλου και τ' άλλα παιδιά, αργά ή γρήγορα, θα κυκλοφορούν και ως ανέκδοτο. Όπως τα ανέκδοτα για τον νεοφιλελευθερισμό του Λαφαζάνη και οι θεωρίες συνωμοσίας που, κατά τη Ζωή, εξυφαίνουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. 

Πέραν των ανεκδότων δεν είμαι βέβαιος αν θα επέλθει ο "έντιμος συμβιβασμός", αλλά μετά βεβαιότητος τα μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, είναι το ίδιο... νεοφιλελεύθερα με εκείνα της προηγούμενης. Η έκτακτη εισφορά αυξάνεται, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει, οι φόροι που θα επιβληθούν θα έχουν "κοινωνικό" χαρακτήρα, ενώ δεν προβλέπεται η επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ. Και βέβαια εκεί γύρω στα τέλη Ιουνίου υπολογίστε ότι θα χρειαστεί κι ένα τρίτο μνημόνιο.  

Εάν και εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας πετύχει τώρα μια συμφωνία και άρα σταδιακή εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ με προαπαιτούμενα, το αντίτιμο θα είναι ένα τρίτο μνημόνιο(πρόγραμμα) που θα φέρει χρήματα- ενδεχομένως ρύθμιση του χρέους- αλλά και μέτρα τα οποία θα ανοίξουν το δρόμο σε δημοψήφισμα. Ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης και ποια του ΣΥΡΙΖΑ; Θα έχει πλάκα...