Απορώ και εξανίσταμαι με όλους όσοι περίμεναν κάτι διαφορετικό από την "για πρώτη φορά" κυβέρνηση της Αριστεράς με ολίγη από "τρενάκι" Δεξιά.

Όλα όσα συμβαίνουν, και όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, ήταν αναμενόμενα. Δεν αντιλαμβάνομαι ποιο θα ήταν το επιχείρημα που θα τους ωθούσε να μεταβάλλουν στάση, ή τέλος πάντων να δείξουν κατανόηση επί των ελληνικών προτάσεων. Προτάσεις βέβαια δεν υπήρξαν, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι επέδρασε καταλυτικά ώστε οι "φορείς" να επιμείνουν στην αδιαλλαξία τους. Άλλωστε αν είχαν καλή διάθεση θα την είχαν προσφέρει στον Αντώνη Σαμαρά. Δεν θα περίμεναν τον Αλέξη Τσίπρα για να ξεκινήσουν το δεκαήμερο προσφορών, ούτε βέβαια θα μπορούσε κανείς να διανοηθεί ότι θα τρόμαζαν από τις απειλές του Πάνου Καμμένου. 

Κάποτε θα έπρεπε κι εμείς που επιλέγουμε το κόμμα που θέλουμε να μας κυβερνήσει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επιλογής μας. Και στην προκειμένη περίπτωση γνωρίζαμε πολύ καλά τι θα συνέβαινε όταν "για πρώτη φορά" ένας κομμουνιστής αναλάμβανε τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ένας συνταξιούχος αφηγητής αναμνήσεων από τον εμφύλιο το συντονισμό της κυβέρνησης, και όλοι μαζί να μας δείξουν πως θα ήταν η Ελλάδα αν ο Λαϊκός Στρατός είχε επικρατήσει στον εμφύλιο. Για μας όλα αυτά είναι περασμένα- ξεχασμένα. Για όλους αυτούς αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ούτε περασμένα ούτε ξεχασμένα. Πολύ απλά αυτό που βλέπουμε είναι ένα λάθος της ιστορίας στο οποίο συνέβαλε διαχρονικά η αστική παράταξη. 

Προφανώς η χώρα βρίσκεται προ ενός διαφαινόμενου αδιεξόδου. Η κυβέρνηση είτε συμφωνήσει με τους θεσμούς, αποδεχόμενη σκληρότερα μέτρα από αυτά που αρχικά απέρριψε, είτε αποφασίσει να έρθει σε ρήξη, ο χρόνος γι αυτήν έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Ακόμα κι αν ο κατά τα άλλα συμπαθής πρωθυπουργός αποφασίσει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον- αγνοώντας φωνές που τον καλούν να τιμήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις- δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να ανακόψει την εικόνα που έχει σχηματίσει η κοινή γνώμη για την κυβέρνηση του. Η συμφωνία θα το φέρει αντιμέτωπο με το "βαθύ" ΣΥΡΙΖΑ. Η μη επίτευξη συμφωνίας με τον ελληνικό λαό. Συνεπώς αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να πάει σε εκλογές.