Όταν ένας πρωθυπουργός δέχεται στο γραφείο του- συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων- τις απολυθείσες καθαρίστριες, δημιουργείται η εντύπωση ότι το κράτος-εργοδότης στο εξής δεν θα απολύει παρά μόνο θα προσλαμβάνει.

Επιπλέον το υπό νέα διεύθυνση κράτος-εργοδότης, εικάζω ότι θα αντιμετωπίζει πλέον με την ίδια ευαισθησία παρόμοιες περιπτώσεις τις οποίες η Καγκελάριος Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει άδικες, αλλά περίμενε να το εκμυστηρευτεί στον Αλέξη Τσίπρα.

Αν όλα αυτά δεν είναι κακόγουστο αστείο, ή έστω μια μαύρη κωμωδία για μυημένο κοινό, αν δηλαδή στη κυβέρνηση πιστεύουν ειλικρινά ότι με τέτοιες παραστάσεις κερδίζουν το λαϊκό αίσθημα, μάλλον δεν έχουν συναίσθηση της αποστολής τους. Διότι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ήρθε για να αποκαταστήσει τις αδικίες που έγιναν από την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δέχεται στο Μαξίμου εκατοντάδες χιλιάδες που έχασαν τις δουλειές τους στον ιδιωτικό τομέα και δεν προνόησαν να στήσουν αντίσκηνα έξω από κάποιοι υπουργείο.

Με συγχωρείται αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη οι καθαρίστριες, που πράγματι αδίκως απελύθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αδικούνται για δεύτερη φορά. Κι αυτό γιατί δεν χρειαζόταν να πάνε στο Μαξίμου προκειμένου να επαναπροσληφθούν. Δεν χρειαζόταν η αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλοπάτια του Μαξίμου, ούτε βέβαια το πρωθυπουργικό μελό του τύπου: «απ' τον αγώνα σας αντλήσαμε δύναμη» και άλλα τέτοια. Υπήρχαν άλλοι τρόποι πιο αξιοπρεπείς να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Πέραν όμως όλων αυτών των φαιδροτήτων υπάρχει και ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά όλους όσοι απολύθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα και ο πρωθυπουργός δεν προβλέπεται να τους δεχθεί στο Μαξίμου. Και όχι γιατί είναι πολλοί και δεν χωράνε-κάπου ενάμισι εκατομμύριο- αλλά γιατί η Αριστερά αισθανόταν ανέκαθεν αλλεργία με τον ιδιωτικό τομέα. 

Η πρωτοβουλία του να καλέσει στο Μαξίμου τις καθαρίστριες( για τις καθαρίστριες στον ιδιωτικό τομέα τι λέτε κ. πρωθυπουργέ;), εκτός από θεατρικότητα έχει και ισχυρό πολιτικό συμβολισμό. Εξασφαλίζουμε τους εργαζόμενους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, και στους άλλους ευχόμαστε καλή τύχη.

Αδιαφορώ πλήρως για όσους θεωρήσουν ότι στρέφομαι κατά των καθαριστριών. Κάθε άλλο. Αλλά σκάλες καθαρίζουν πολλαπλάσιες αυτών στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα απλήρωτες επί μήνες. Αυτές γιατί δεν τις δέχεται ο πρωθυπουργός; Που είναι το ενδιαφέρον γι αυτές από τον κ. Βαρουφάκη, τον κ. Κατρούγκαλο και την κ. Βαλαβάνη;

Προσωπικά με ενοχλεί να βλέπω μια κυβέρνηση να προσβάλει και να ταπεινώνει εκατοντάδες χιλιάδες που δεν είχαν τη τύχη να βολευτούν στο δημόσιο. Και με ενοχλεί γιατί ενώ η Ελλάδα χρεοκόπησε από το δημόσιο, όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων του ιδιωτικού τομέα, αδικούνται για να δικαιωθούν μερικές εκατοντάδες του δημοσίου.