Στη διαπραγμάτευση «εσωτερικού» το αφήγημα θέλει τη κυβέρνηση να δίνει τη μάχη ώστε οι «κακοί» να μη περάσουν τις «κόκκινες γραμμές» της εθνικής μας υπερηφάνειας. Στη διαπραγμάτευση «εξωτερικού» η κυβέρνηση απειλεί παρακαλώντας ότι αν δεν πάρει τη... δόση της (την οποία σημειωτέον ηρνείτο όταν υπέγραφε το Φεβρουάριο) θα... εκτελέσει τους φορολογούμενους. Πρόκειται για θέατρο του παραλόγου με όμηρους τους  Έλληνες φορολογούμενους.  

Διότι και στην περίπτωση που οι «εχθροί» της χώρας μας κάνουν τη χάρη στους σκληρά διαπραγματευόμενους κυβερνητικούς παράγοντες και συμφωνήσουν, το επόμενο θέμα που θα συζητήσουν μαζί τους θα είναι πως σκέφτονται να προσελκύσουν τους επενδυτές, με δεδομένο ότι τα κεφάλαια θα έρθουν απ' το εξωτερικό μια και στο εσωτερικό δεν υπάρχει σάλιο. Όλα αυτά βέβαια στην περίπτωση που επέλθει ο περιβόητος «έντιμος συμβιβασμός» και «σωθούν» οι φορολογούμενοι. Όμως και σ' αυτή την περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι οι «όμηροι» φορολογούμενοι θα αποφύγουν την «εκτέλεση». Κι αυτό γιατί η έννοια της ανάπτυξης έχει διαφορετική σημασία στο μυαλό του Παναγιώτη Λαφαζάνη ώστε να μη θεωρείται αυτονόητο ότι αυτός που δεσμεύει τα κεφάλαια του για ένα χρονικό διάστημα, δεν το κάνει για το γοητευτικό χαμόγελο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά γιατί προσδοκά να κερδίσει. Αλλά πως θα κερδίσει όταν εκ προοιμίου των θεωρούν «κερδοσκόπο» (βλέπε Σκουριές); 

Και γιατί να τους εμπιστευθούν οι επενδυτές όταν όλα εκείνα από τα οποία εξαρτάται η επένδυσή τους, όπως είναι η φορολογία, η εργατική νομοθεσία, τα συνδικάτα, η γραφειοκρατία, το δικαστικό σύστημα, λίγο έως πολύ αποτελούν «κόκκινες γραμμές»; Ασφαλώς δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε ποτέ από τα μνημόνια, όπως και να τα βαπτίσουν, εφόσον δεν κατανοηθεί από όλους-μηδέ εξαιρούμενης και της κοινωνίας- ότι για να έρθουν χρήματα στην Ελλάδα απαιτείται σταθερό πλαίσιο και προ πάντων ρεαλισμός και ευελιξία. Πολύ απλά κίνητρα και όχι αντικίνητρα. Είναι αδιανόητο να ζητάμε διαρκώς χρήματα και να εμποδίζουμε παντοιοτρόπως- στο όνομα μιας ακατανόητης "προστασίας" της εργασίας- την έλευση τους που συνεπάγεται την αύξηση της ανεργίας. Μια σοβαρή κυβέρνηση αντί να βάζει «κόκκινες γραμμές» στις απολύσεις οφείλει να βάλει «εθνική γραμμή» στις προσλήψεις. Να διασφαλίσει την επενδυτή αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσει και τον εργαζόμενο. 

Εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει με βάση τα στερεότυπα και τις ιδεοληψίες της Αριστεράς, να αγνοεί ότι ανάμεσα στον πλούτο που φθονεί και στη φτώχεια που συμπαθεί υπάρχει και η μεσαία τάξη, είναι βέβαιο ότι οι «όμηροι» φορολογούμενοι που είναι στη μέση θα πληρώσουν το τίμημα αντί των πλουσίων και των φτωχών. Μια απ' τα ίδια με διαφορά ότι αυτή τη φορά έχουμε... Για πρώτη φορά Αριστερά.