Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει απευθυνόμενους προς τον επιχειρηματικό κόσμο πως "κάποιοι δεν θέλουν την επίτευξη συμφωνίας". 

Ενδιαφέρον. Θα είχε όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον αν αντί της περιγραφής των "κύκλων της Ευρώπης", που υποτίθεται προβάλλουν εμπόδια, κατονόμαζε τα μέλη του "απελευθερωτικού κινήματος" εντός της κυβέρνησης. Από τον συνήθη ύποπτο Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους συνοδοιπόρους του στην Αριστερή Πλατφόρμα Λεουτσάκο και Στρατούλη, μέχρι τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τη Ραχήλ Μακρή, τον Κώστα Λαπαβίτσα, κάποιους "συνιστωσιαζόμενους" και ασφαλώς την Πασοκική Πλατφόρμα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πράγματι είναι έτοιμος να συμφωνήσει. Κάποιοι όμως είναι έτοιμοι να διαφωνήσουν. Οι ίδιοι που συμφωνούσαν μαζί του πριν εκείνος συμφωνήσει με τους θεσμικούς εταίρους. Πρόκειται γι αυτούς που θεωρούν ότι μια συμφωνία που θα υπερέβαινε τις "κόκκινες γραμμές", που χάραξαν από κοινού με τον πρωθυπουργό, συνιστά πολιτική ασυνέπεια που δεν συνάδει με τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς. Εν προκειμένω αυτοί που δεν επιθυμούν λύση και συμφωνία είναι αυτοί που εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητούν τη συνέπεια του πρωθυπουργού. 

Έχουν δίκιο; Αν η ερώτηση απευθυνόταν στον Μαρξ η απάντηση θα ήταν:

"Από τον καθένα ανάλογα με τις ικανότητες του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του". 

Δεν έχουν δίκιο και το γνωρίζουν. Μήπως περίμεναν ότι το να είναι ένας άνθρωπος συνεπής σημαίνει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, να λέει τα ίδια πράγματα, να απαντά με τον ίδιο τρόπο; Μα, αν τα περίμεναν όλα αυτά, οι περισσότεροι από αυτούς, δεν θα απολάμβαναν την εξουσία που οι ικανότητες του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να συνταυτίσει με τις ανάγκες τους. Τώρα όλοι αυτοί αμφισβητούν τις ικανότητες του ή προβλέπουν ότι η επιστροφή στην πραγματικότητα-επί της ουσίας η αδυναμία τους να προβλέψουν ότι τα πάντα διαρκώς αλλάζουν- θέτει υπό αμφισβήτηση τις ανάγκες τους; 

Δεν ξέρω αν θα καταφέρει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας να εφαρμόσει το μαρξιστικό σύνθημα(από τον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες τις ικανότητες του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του), κι αν τελικά οι ανάγκες της χώρας και του λαού θα είναι ανάλογη με την ικανότητα του να τις αντιμετωπίσει ως πρωθυπουργός παρά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα αργήσουμε να μάθουμε. 

Καλό όμως είναι να ξέρει τι είχε απαντήσει ο Γκάντι, όταν κάποτε κάποιος τον κατηγόρησε για ασυνέπεια. "Ο σκοπός μου", απάντησε εκείνος, "δεν είναι να είμαι συνεπής τις προηγούμενες δηλώσεις μου σε μια δεδομένη ερώτηση, αλλά να είμαι συνεπής με την αλήθεια που αυτή μπορεί να μου παρουσιαστεί μια δεδομένη στιγμή". Αυτό το σκεπτικό οφείλει να ενστερνισθεί ο Αλέξης Τσίπρας μια και πλησιάζει η ώρα που θα χρειασθεί να εξηγήσει πόσο συνεπής ήταν τους τέσσερις τελευταίους μήνες με όσα έλεγε τα προηγούμενα χρόνια.