Κατ' αρχάς για να συνεννοηθούμε, στα ελληνικά, η συνεννόηση δεν είναι ούτε μεγάλη ούτε μικρή. Είναι συνεννόηση. Εκτός κι αν ο Αντώνης Σαμαράς που τελευταία την συνοδεύει με το επίθετο "μεγάλη", αναφέρεται στον γαλλικό διπλωματικό όρο entente(Αντάντ)-σημαίνει συνεννόηση- που δηλώνει συμμαχίες(π.χ. "Μικρή Αντάντ", "Βαλκανική Αντάντ" κλπ). Αν έτσι την εννοεί είναι σε καλό δρόμο, αν και καθυστερημένα.

Ασφαλώς δεν έχω την απαίτηση η συνεννόηση να είναι εγκάρδια(entente cordiale). Αντίστοιχη εκείνης ανάμεσα στην Αγγλία και στη Γαλλία που τερμάτισε οκτακόσια χρόνια αντιπαλότητας και έβαλε τέλος στην πολιτική της "Λαμπρής Απομόνωσης" που μέχρι τότε ακολουθούσε η Αγγλία. Θα μου πείτε εδώ τα βρήκαν δύο μεγάλοι εχθροί δεν μπορούν να τα βρουν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Αλέξη Τσίπρα; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ακούσει πολλά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινό πρωθυπουργό. Παρ' όλα αυτά έπρεπε και οι δύο να είχαν φροντίσει ώστε να υπάρχει ένα μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης. Είναι αδιανόητο όταν δεν υπάρχει το στοιχειώδες να ακούμε περί "μεγάλης συνεννόησης". Ως πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς δεν κάλεσε ποτέ τον Αλέξη Τσίπρα να τον ενημερώσει, αλλά και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ζήτησε ποτέ να ενημερωθεί.

Προφανώς οι ευθύνες είναι μοιρασμένες. Αλλά στη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα οι θεσμικοί ρόλοι οφείλουν να συνεργάζονται παρά τις διαφορές τους. Όσο για τη "μεγάλη συνεννόηση" καλό θα ήταν εφόσον ο Αντώνης Σαμαράς την εννοεί να σηκώσει το τηλέφωνο- όπως εύστοχα επεσήμανε ο Γιάννης Μιχελάκης- και να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερωθεί. Ας ξεκινήσει η "μικρή συνεννόηση" πριν ξεκινήσουν τα σενάρια για τη "μεγάλη".