Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, δεν είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό που συμβαίνει αυτές τις ώρες στις Βρυξέλλες μας αφορά όλους. Η χώρα βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση εξαιτίας άσκοπων ενεργειών, διαπραγματευτικών λαθών και άστοχων δηλώσεων που φόρτισαν το κλίμα μεταξύ των εταίρων-δανειστών.

Τούτη, όμως, την ώρα δεν έχει σημασία να αναφερθούμε στις ιδεολογικές εμμονές και στην τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα. Έχει σημασία αλλά δεν είναι της παρούσης. Κάποια στιγμή θα κάνουμε το λογαριασμό.

Αυτό που τώρα προέχει είναι να σταθούμε σαν Έλληνες και να στηρίξουμε την πατρίδα μας. Να σταματήσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε και να παρακολουθούμε ως οπαδοί την πορεία προς τη καταστροφή. Ναι, όσοι ανέλαβαν να διαπραγματευθούν έκαναν ζημιά. Αλλά και οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν ήταν καλύτεροι.

Εν προκειμένω μοιράζονται το αδιέξοδο. Οι Βρυξέλλες, με εξαίρεση τις προσπάθειες του Γιουνκέρ, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Θα επιθυμούσα οι πολιτικοί αρχηγοί, που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και να συντονίσουν από κοινού τις ενέργειες τους. Δεν έγινε.

Το θέμα είναι τι γίνεται από δε και πέρα ώστε η χώρα να ανακτήσει τη θέση της στην Ευρώπη. Ομολογώ ότι ως φιλελεύθερος αισθάνομαι απογοητευμένος από την κυβέρνηση μου. Ως Έλληνας όμως έχω την υποχρέωση να σταθώ δίπλα της.

Το ίδιο οφείλουν να πράξουν όλα τα κόμματα αυτές τις κρίσιμες ώρες για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Ελπίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει την Ελλάδα πάνω από τις ακραίες φωνές του κόμματός του, και πάντως θα αγνοήσει τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Εύχομαι, επίσης, οι εταίροι να συναισθανθούν τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ευρώπη η έξοδος της Ελλάδας, και μάλιστα με τρόπο που δεν τιμά την αρχή της αλληλεγγύης πάνω στην οποία βασίζεται το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Θα ήταν δυστύχημα για το μέλλον της Ευρώπης να φανεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί παράρτημα της Ευρωζώνης. Και να αποδειχθεί ότι το ιδεολόγημα του κοινού νομίσματος υπερτερεί του κοινού πολιτικού οράματος των ευρωπαίων πολιτών.

Επαναλαμβάνω, είναι απαραίτητο να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση επί της οποίας θα βασιστεί ένας έντιμος συμβιβασμός. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη και η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη. Αυτό είναι το στοίχημα και μετά υπάρχει χρόνος και για κριτική και για βελτιώσεις των μέτρων που θα συμφωνηθούν.

Έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι, στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια, θα τελούμε υπό καθεστώς συνεχών διαπραγματεύσεων. Προφανώς τίποτα δεν τελειώνει σήμερα. Αντιθέτως όλα μπορεί να τελειώσουν σήμερα. Κι αυτό έχει χρέος να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας και οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί να συμβεί.