Άκουσα τον Γιάννη Μπαλάφα- σοβαρό και μετριοπαθή κατά τα άλλα- να υποστηρίζει στον συνάδελφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, πως οι θεσμοί "δεν ήθελαν τον Τσίπρα"! Θα μπορούσε να συνέβαινε και το αντίθετο. Ωστόσο, με βάσει τα τεκταινόμενα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε τον Τσίπρα. Και έκανε ότι θα μπορούσε να φαντασθεί κανείς για να καταστεί αυτό σαφές προς πάσα κατεύθυνση. Απόκτησε μια πλειοψηφία που δεν την ανέμενε, ή καλύτερα δεν την επιθυμούσε. Εν συνεχεία κέρδισε τις εκλογές με ένα πρόγραμμα που δεν ήξερε τι να το κάνει. Πήγε στις διαπραγματεύσεις μ' ένα σχέδιο που δεν είχε σχέδιο. Και κατέληξε να "πετάει" τη λαϊκή εντολή και επικαλούμενος τη δημοκρατία να ζητάει από το εκλογικό σώμα να αποφασίσει αντ' αυτού. 

Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός καλεί τον ελληνικό λαό να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς, να αποφασίσει επί των διαφορών που χωρίζουν την κυβερνητική πρόταση από εκείνη των εταίρων, και εφόσον συμφωνήσει με τη μια ή την άλλη πρόταση να την επικυρώσει! Είναι πρωτοφανές και δικαιολογεί το αφήγημα που περικλείει το σύνθημα: "Για πρώτη φορά Αριστερά". Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, την οποία πλέον στηρίζουν και οι εθνικιστές της Χρυσής Αυγής, δεν έχουν συναίσθηση το μέγεθος της καταστροφής που για... πρώτη φορά οδηγούν την Ελλάδα ιδεοληπτικές απόψεις που έγιναν κυβερνητικές προτάσεις.  

Οδηγούν την Ελλάδα, μια χώρα που μέχρι πριν από μερικούς μήνες βρισκόταν στο στενό πυρήνα της Ευρώπης, στη χειρότερη μορφή βαλκανιοποίησης. Επιπλέον ωθούν τη κοινωνία σ' ένα νέο καταστροφικό διχασμό που αναπόφευκτα θα επέλθει-ανεξαρτήτως αποτελέσματος- με την απόφαση για δημοψήφισμα. Ασφαλώς το δημοψήφισμα αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα. Αλλά γιατί τελευταία στιγμή και λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία υπαγωγής της χώρας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης; Αν οι Έλληνες επιλέξουν να μείνουν Ευρώπη, επιλέγουν τα 8 δισ. της κυβέρνησης ή τα 8,5 δισ. των θεσμών; Όλη αυτή η φασαρία γίνεται για 500 εκατομμύρια; Κι αν οι Έλληνες αποφασίσουν να πουν "ΝΑΙ" ο πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες "ξεχνώντας" τα περί "αξιοπρέπειας" ή οφείλει για λόγους αξιοπρέπειας να παραιτηθεί; 

Οι ευθύνες του Τσίπρα είναι μεγάλες και δυστυχώς δεν τις έχει πλήρως κατανοήσεις. Μεγάλες όμως είναι και οι ευθύνες των Ευρωπαίων που δεν κατανόησαν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Εν ολίγοις μοιραίος δεν είναι μόνο ο Τσίπρας. Μοιραίοι είναι και οι Ευρωπαίοι που με τη τακτική τους τιμωρούν έναν ολόκληρο λαό που δεν έπαψε πότε να πιστεύει στην Ευρώπη. Δεν ξέρω, ειλικρινά, ποιος μπορεί να σταματήσει αυτή τη κυβέρνηση να διαβεί το κατώφλι του φρενοκομείου. Θέλω, όμως, να ελπίζω ότι υπάρχουν δυνάμεις και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που θα κινηθούν εθνικά ώστε να αποφύγουμε αυτό το διχαστικό δημοψήφισμα. Σε αντίθετη περίπτωση το "ΝΑΙ" στην Ευρώπη-και όχι στη συμφωνία- είναι μονόδρομος για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα όπου κι αν ανήκουν. Όπως μονόδρομος είναι και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με ή χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ.