Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης θέτει τα αδέσποτα υπό την προστασία της Αστυνομίας.


Τον Γεώργιο Ράλλη δεν τον είχα δει να κάνει τον περίπατό του παρέα με μια κατσίκα στην πλατεία Κολωνακίου. Τον είχαν αντικρίσει άλλοι ωστόσο και ο μύθος παραμένει. Εκείνον που θυμάμαι σαν χθες, είναι τον Μιλτιάδη Έβερτ. Με τον πίθηκο τον Αζάνκα ανά χείρας και κάτι μπουλντογκάρες θρυλικές που λησμονώ τώρα τα ονόματά τους. Τον κοροϊδεύανε μάλιστα εκείνες τις παλιές εποχές οι πρασινοφρουροί για τα φιλοζωικά του αισθήματα. Ότι και καλά ήταν χάπατο ο συγχωρεμένος, που χάριζε τον χρόνο του και την αγάπη του στα ζώα. Τόσα ξέρανε, τόσα λέγαν.

Αν δεν κάνω λάθος κι ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να τα πήγαινε καλά με τα τετράποδα. Άλλωστε είχε φάρμα στην Ήπειρο κι απ’ ό,τι θυμάμαι φιλοξενούσε εκεί και μερικά φαντασμαγορικά τσοπανόσκυλα. Από εκεί και πέρα, δυσκολεύομαι να αλιεύσω από τη μνήμη μου πρωτοκλασάτες περιπτώσεις Ελλήνων πολιτικών που να αγαπούσαν εμφανώς και ανυποκρίτως τα ζώα. Και οι εξαιρέσεις τύπου Φωτεινή Πιπιλή, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Απλώς, για να μην είμαι άδικος, θα πρέπει να δώσω έναν πόντο στον Νίκο Μιχαλολιάκο. Μου είναι καθολικά αντιπαθής, αλλά οφείλω να σημειώσω την παρουσία ημίαιμων σκύλων στο σπιτικό του. Εκεί τουλάχιστον, δεν είχε πρόβλημα με την καθαρότητα της ράτσας…

Γιατί τα γράφω όλα τα ανωτέρω και σας κουράζω με τις μακροσκελείς εισαγωγές; Διότι χθες Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης έστειλε ένα μήνυμα σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας. Κι έλεγε επί λέξει το μήνυμα αυτό:
«Η Αστυνομία οφείλει να δείχνει καθημερινά το κοινωνικό της πρόσωπο, γι’ αυτό πρέπει να προστατεύει τα ζώα από κακοποίηση ή κακομεταχείριση. Όχι μόνο να οδηγεί τους δράστες στη Δικαιοσύνη, αλλά και να φροντίζει τα αδέσποτα μέχρι να βρουν στέγη, σε συνεργασία με τους δήμους και τις φιλοζωικές οργανώσεις.»

Απλά, καθαρά και ξάστερα. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε που λέγανε και οι παλαιότεροι εξ ημών. Σας τα μολογάω δηλαδή και σας τα ξεκαθαρίζω, για να μην κλαίγεστε ύστερα αν έρθω και σας τραβήξω τ’ αυτιά. Κι εσείς κάντε τα κουμάντα σας. Θέλετε να με λάβετε υπόψη σας, όλα καλά. Δεν θέλετε, τα ξαναλέμε στα πετσοπάδικα!

Πέρα από πλάκα, έχει σημασία το μήνυμα του υπουργού. Έχει μεγάλη σημασία γιατί σε μια εποχή κολοσσιαίας κρίσης την πληρώνουν πάντοτε οι αδύναμοι. Και πιο αδύναμα πλάσματα από τα ζώα δεν υπάρχουν. Ιδίως όταν απέναντί τους έχουν παλικαράδες του γλυκού νερού, που σπεύδουν να καλύψουν την ξεφτίλα τους με αιματηρές θυσίες.

Εξ όνυχος τον λέοντα θα πούνε κάποιοι κυνικοί, αλλά συγγνώμη δεν θα πάω πάσο. Δεν θα τους κάνω τη χάρη. Μικρό πράγμα μπορεί να μοιάζει η προστασία των ζώων, αλλά καθόλου μικρό δεν είναι. Είναι η κρίσιμη κόκκινη γραμμή ανάμεσα στον πολιτισμό και στην αποκτήνωση. Και τέλος πάντων, μερικές φορές πρέπει να πιάνεσαι από τα φαινομενικώς μικρά για να προλάβεις καταστάσεις δυσάρεστες έως φρικιαστικές. Καταστάσεις που ξεκινάνε από τα δόλια τα ζώα και καταλήγουν σε τραύματα, πλήγματα, ταλαιπωρίες και θανάτους ακόμη ανθρώπων…