Όταν οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται σενάρια επεμβάσεων για να «συγκρατήσουν» το κύμα των προσφύγων

Διαβάζω την Guardian και σκέπτομαι την αποικιοκρατία. Ότι δηλαδή δεν είναι μακριά η στιγμή που θα ξαναγυρίσουμε στα προτεκτοράτα, στα φέουδα, στα φόρου υποτελή κρατίδια. Όπως μια φορά κι έναν καιρό, πριν αποκτήσουν εθνική συνείδηση κάτι τύποι με δέρμα διόλου πάλλευκο. Και ποιος θα δώσει την αφορμή; Μα το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων που διογκώθηκε φέτος πέρα από κάθε προσδοκία.

Οι Ιταλοί που δεν ντρέπονται, το λένε ήδη ανοιχτά. Διαρροές από την κυβέρνησή τους, αφήνουν να εννοηθεί ότι λίαν συντόμως θα ζητήσουν άδεια από τα Ηνωμένα Έθνη για να μπουκάρουν στη Λιβύη και να καταστρέψουν βάσεις των δουλεμπόρων. Κι από εκεί και πέρα ο δρόμος είναι ανοιχτός. Έτσι και πατήσεις πόδι άλλωστε, ανοίγει η όρεξη.  Πρώτα εγκαθιστάς μια σκοπιά, ύστερα στήνεις ένα στρατόπεδο, ακολούθως παίρνει σειρά η ζώνη ασφαλείας και στο τέλος φτάνουμε σε μια κατανόηση μεταξύ των τοπικών αρχών και της ξένης δύναμης. Για να είμαστε «φίλοι» αφενός και για να συγκρατήσουμε αφετέρου το κύμα της μετανάστευσης. Και επί τη ευκαιρία υπογράφουμε και καναδυό συμβόλαια…

Όπως σημειώνει η Guardian, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να λάβουν μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Λιβύη και να εγκαθιδρυθεί μια νέα, σταθερή κυβέρνηση. Πώς διάολο θα γίνει αυτό σε μια χώρα δίχως καμία φυλετική συνοχή, όπου η μία φάρα σφάζεται με τη διπλανή της δεν το ξέρουμε. Κι ακόμη περισσότερο, όταν η ίδια η Ε.Ε. (μαζί με τις ΗΠΑ) αποσταθεροποίησε την Λιβύη «απελευθερώνοντάς» την από την τυραννία του Μουαμάρ Καντάφι!

Αλλά έχει και Συρία το μενού. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον εμφύλιο της χώρας. Επιστρέφει σαν να λέμε εκεί όπου τα έκανε μπάχαλα, εξάγοντας «δημοκρατία». Και δημιούργησε εκατομμύρια προσφύγων και εκατόμβες νεκρών, χώρια η ISIS που κάνει εδώ και καιρό τα κουμάντα στην περιοχή. Τώρα κατάλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα παιδιαρίσματα πληρώνονται, τώρα που απειλείται ο επίγειος παράδεισος της γηραιάς ηπείρου από τις στρατιές των μεταναστών και των προσφύγων.

Η λύση; Να βάλουμε για αρχή τα στρατά να κυνηγάνε τους δουλέμπορους όπου τους βρούνε και όπου τους πετύχουνε. Κι όταν δεν είναι αυτό αρκετό, να στείλουμε την αεροπορία να ισοπεδώσει το σύμπαν. Κι ύστερα να πατήσουμε και πόδι γιατί η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν σηκώνει αστειάκια. Και σιγά που δεν θα βρούμε τοπικούς συνεργάτες, έτοιμους να κάνουν τη δουλίτσα μας. Εδώ βρήκε ο Πούτιν στην Τσετσενία που την κάνανε αλοιφή οι Ρώσοι, δεν θα ανακαλύψουν καλά παιδιά οι Ευρωπαίοι που είναι και πλάσματα με αίγλη δημοκρατική. Σημειώστε το σενάριο και τα ξαναλέμε σε πέντε χρόνια. Όταν θα πεθάνει η Καρθαγένη για μία ακόμη φορά…