Βολεύει την κυβέρνηση, βολεύει την αντιπολίτευση, βολεύει και τον ίδιο της τον εαυτό

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η διαμάχη γύρω από την Πρόεδρο της Βουλής και τις δραστηριότητές της βολεύει τους πάντες. Βολεύει την κυβέρνηση, βολεύει την αντιπολίτευση, βολεύει και την ίδια την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και εξηγούμαι γιατί συμβαίνει αυτό, αφού πρώτα διευκρινίσω ότι άλλο πράγμα είναι η ορθότητα των λόγων ενός πολιτικού και άλλο πράγμα είναι η απήχησή του. Μην τα μπλέκουμε αυτά τα δύο και μην σπεύδουμε να μιμηθούμε το συμπαθές τετράποδο του Παβλόφ. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Ας μην καθυστερούμε όμως κι ας πάμε στο «ψητό».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου βολεύει την κυβέρνηση, διότι λειτουργεί ως ένα ιδιότυπο αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό «αλεξικέραυνο». Συγκεντρώνοντας στο πρόσωπό της την πλειοψηφία των αντιδράσεων από την απέναντι πλευρά (ή μάλλον, τις απέναντι πλευρές), από τη μία ανακουφίζει τις πιέσεις προς τα στελέχη της κυβέρνησης και από την άλλη προσανατολίζει την γκρίνια σε ζητήματα επουσιώδη και περιφερειακά. Επιπλέον, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο σε ρυθμιστικό παράγοντα και «πατρική φυσιογνωμία» τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μένει έξω από καυγάδες και φασαρίες.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου βολεύει την αντιπολίτευση, γιατί βρίσκει ένα εύκολο θύμα όπου μπορεί να επικεντρώσει την επικριτική της ρητορική. Καθότι, κακά τα ψέματα, όσον δεν διαχειρίζονται χρήματα οι Συριζαίοι δεν έχει να τους προσάψει και πολλά. Παραλίγο να βρει ένα πάτημα με τον Ξηρό, αρνήθηκε ωστόσο το βραχιολάκι ο Σάββας και σχόλασε ο γάμος. Και τώρα; Τώρα βουρ στη Ζωή κι άγιος ο θεός. Αλλιώς πέφτει μούγκα, τύπου Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Όπως παρατήρησε και παλαιό στέλεχος της κεντροαριστεράς (που δεν συμπαθεί διόλου την Ζωή): «Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο το ύφος ή οι ερωτήσεις της Κωνσταντοπούλου, το πρόβλημα ήταν ότι η αντιπολίτευση δεν είχε απολύτως τίποτα να πει…»

Τέλος η Ζωή Κωνσταντοπούλου βολεύει την ίδια την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πρώτον διότι άμα είσαι πολιτικός, δεν υπάρχει καλή και κακή δημοσιότητα υπάρχει μόνο δημοσιότητα. Το λένε οι μάστορες του είδους Αμερικάνοι, συμπληρώνοντας ότι αρκεί να γράφουν σωστά το όνομά σου. Και, ως γνωστόν, πιο easy από το Ζωή δεν γίνεται. Δεύτερον, διότι διάφορα γίδια την πέφτουν στην πρόεδρο της Βουλής με χαρακτηρισμούς του στυλ «είναι τρελή», «είναι νούμερο», «είναι εγκληματίας» κλπ. κλπ. Άλλο που δεν θέλει η Κωνσταντοπούλου, που τους αφήνει στη χλεύη των σκεπτόμενων πολιτών.  Κι όταν εμφανίζονται αντίπαλοι με επιχειρήματα, επίσης άλλο που δεν θέλει. Υπενθυμίζω ότι ήταν μάχιμη δικηγόρος επί σειρά ετών και ως γνωστόν οι νομικοί λαχταράνε το μπίρι μπίρι όπως ο διψασμένος το νερό. Σε κάθε περίπτωση κερδισμένη βγαίνει, αυξάνοντας θεαματικά την αναγνωρισιμότητά της. Κι αυτό δεν είναι λίγο, στην εποχή του βίου διαμέσου της οθόνης.