Καλές οι συμφωνίες με τους Ευρωπαίους, αλλά μια συμφωνία για τα σκουπίδια είναι ίσως πιο αναγκαί

Έζησα την Ελλάδα που δεν είχε σκουπίδια. Την Ελλάδα της δεκαετίας του εξήντα στην επαρχία (στην περιφέρεια, συγγνώμη), όπου δεν περίσσευε απολύτως τίποτα. Όπου αγοράζαμε χύμα τα μπισκότα «Μιράντα» από το τσίγκινο κουτί στον μπακάλη και επιστρέφαμε τα μπουκάλια τη μπύρα για να πάρουμε καμιά δεκαρούλα. Και τις συσκευασίες τις χάρτινες των απορρυπαντικών, τις έτρωγε για προσάναμμα η μασίνα. Χαμένο δεν πήγαινε τίποτα, άντε βγάλε τα χαρτιά υγείας και κάτι ελάχιστα πλαστικά που σπάνιζαν εκείνον τον καιρό.

Κάντε τώρα ένα fast forward σαράντα τόσα χρόνια μπροστά και θα αντικρίσετε βουνά τα σκουπίδια. Και δεύτερη είδηση της ημέρας, αμέσως μετά από την προοπτική της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, την μεταφορά της διαχείρισης σκουπιδιών από τους Δήμους στις Περιφέρειες. ‘Η από τις περιφέρειες στους Δήμους, δεν άκουσα πολύ καλά και ήταν λίγο χαμηλόφωνη η συνάδελφος στην τηλεόραση που ανέλυε την είδηση. Αλλά τι σημασία έχει; Όπου και να πάνε τα σκουπίδια, στο τέλος θα μας πνίξουν…

Επιστρέφω στην πατρίδα, στα Τρίκαλα και διαβάζω στην τοπική εφημερίδα «Ενημέρωση»:
«Στο ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας, θα μεταφέρονται μέχρι το τέλος του έτους 3.000 τόνοι σκουπιδιών από το δήμο Πύργου. Η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ) προχώρησε σε αυτή την απόφαση στα πλαίσια της αλληλεγγύης προς τον δήμο Πύργου που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα απορρίμματα. Η συγκεκριμένη ποσότητα σκουπιδιών, αντιστοιχεί σε 20 ημερών σκουπίδια της πόλης. Η τιμή μονάδας για την υγειονομική ταφή ορίζεται στο ποσό των 22,60 ευρώ/τόνο (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 13%) και το ύψος της προϋπολογιζόμενης δαπάνης, ανέρχεται στο ποσό των 67.000 ευρώ.»

Καταλαβαινόμαστε υποθέτω. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, πάει και τελείωσε. Όλοι τις έχουμε δει τις εικόνες από τον Πύργο, όλοι έχουμε ακούσει για τα σκουπίδια που «κρύβονται» δεξιά αριστερά με κάθε τρόπο. Αν δεν κάνω κανένα φριχτό λάθος, κάτι βουνά απορριμμάτων από δημοφιλές, δημοφιλέστατο νησί είχαν εντοπιστεί  προ μηνών να κόβουν βόλτες εντός του λεκανοπεδίου Αθηνών. Τα βρήκανε, τα πιάσανε, δεν γνωρίζω τι απέγιναν. Ξέρω όμως πολύ καλά ότι αν δεν μπούμε όλοι σε δρόμο, αν δεν αποφασίσουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε να κάνουμε με τα σκουπίδια, θα μας πάρει ο διάολος στο τέλος.

Διότι η συμφωνία με τους Ευρωπαίους, θα μας προκύψει αναγκαστικά. Δεν θα την υπογράψει ο Τσίπρας, δεν θα την υπογράψει ο Σαμαράς, δεν θα την υπογράψει ο Θεοδωράκης, δεν θα την υπογράψει ο Λοβέρδος, κάποιος θα την υπογράψει στο τέλος. Και η μαμά Ελλάς θα συνεχίσει να υπάρχει, είτε φτωχιά είτε πλούσια, θα υπάρχει πάντως. Το πρόβλημα είναι όμως ότι χωρίς συμφωνία για τα σκουπίδια, χωρίς ένα ντιλ από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, αυτός τόπος θα μεταμορφωθεί σε μια ατελείωτη χωματερή. Διότι τα δάνεια και τα χρέη είναι νούμερα και σαν νούμερα δεν έχουν υπόσταση. Τα πλαστικά που θέλουν κάτι χιλιάδες χρόνια για να πάνε βόλτα στον αγύριστο, θα μας συνοδεύουν στο διηνεκές. Και θα μεταμορφώσουν μια από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου σε κόλαση επί της γης…