Εντυπώσεις και εικόνες από την συγκέντρωση «Μένουμε Ευρώπη»

Μερικά πράγματα που είδα στη χθεσινή συγκέντρωση του Συντάγματος:

* Δεν ήταν τόσο συγκέντρωση φιλοευρωπαϊστών, όσο συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας. Εντάξει, υπήρχε και κόσμος που δεν ήταν συνδεδεμένος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μην τα κάνουμε όλα αλοιφή. Η συντριπτική πλειοψηφία ωστόσο, ήταν σαφές ότι είχε πάρει μήνυμα από τη Συγγρού για να παραστεί στο Σύνταγμα. Απόδειξη και τα ομοιόμορφα ταμπελάκια με συνθήματα που είχαν μοιραστεί στους παριστάμενους.

* Ως συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας που ήταν, μάζεψε κόσμο. Στις προηγούμενες συγκεντρώσεις των φιλοευρωπαϊστών, ο αριθμός των παρισταμένων ήταν βαριά τριψήφιος και καμιά φορά έπεφτε κάτω απ’ τους πενήντα. Όπως το είδα εγώ, χθες είχε περίπου τα δύο τρίτα του κόσμου σε σχέση με την συγκέντρωση της Τετάρτης. Θα μπορούσε να εμφανίσει και περισσότερο μπούγιο, αλλά σε αντίθεση με τους αριστερούς που το έχουν μάθει το όρθιο, οι νεοδημοκράτες έχουν καλοσυνηθίσει στο καθιστό (βλέπε και προεκλογική συγκέντρωση Σαμαρά στο τάεκβοντό) και μετά από κανά εικοσάλεπτο παρουσίας πήγαιναν για καφέ.

* Σε αντίθεση με τις κραυγές μίσους που χαρακτήριζαν τη διαδικτυακή ρητορική πλείστων όσων υποστηρικτών της εκδήλωσης, στο Σύνταγμα το κλίμα ήταν χαλαρό, κουλ και σαφώς πολιτισμένο. Ούτε βρισίδια άκουσα, ούτε καφρίλα είδα.

* Δεν ήταν και όλα ρόδινα βεβαίως. Αυτό το στόρι με τις σφυρίχτρες που κοπανάγανε διάφοροι και διάφορες, έσπαγε νεύρα. Κάποια στιγμή δεν άντεξα και είπα σε μια ομορφούλα: «Αμάν κουμπάρα, πήγαινε πιο εκεί!» Το χαμόγελο και η συγγνώμη της με εξέπληξαν ευχάριστα.

* Ο Νίκος Δένδιας εισέπραξε σεβασμό. Ο Αδωνις Γεωργιάδης εισέπραξε χαρές και πανηγύρια. Αναμενόμενο, θα έλεγα.

* Όταν βλέπεις στο Σύνταγμα τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αμέσως πάει ο νους σου στη Μύκονο. Όταν βλέπεις τον αδερφό του τον Θωμά, αμέσως πάει ο νους σε άψογη οργάνωση.

* Γάτος ο Σταύρος Θεοδωράκης, έβγαλε την ουρά του έξω απ’ τη χθεσινή μάζωξη. Όχι θα καθόταν να τον καπελώσει η Συγγρού. Και σήμερα που έκανε δηλώσεις τύπου «Μένουμε Ευρώπη», το πέταξε το καρφί λέγοντας: «Καλώ βέβαια όλους να μην καπηλεύονται αυτές τις συγκεντρώσεις.»