Αυτά που είδα χθες στη συγκέντρωση υπέρ του «Όχι»

Μερικά συμπεράσματα από τη χθεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος

* Ήταν σαφώς η πιο πολυπληθής των τελευταίων εβδομάδων. Η πιο πολυπληθής στην συγκεκριμένη κατεύθυνση και λογική, για να είμαστε απολύτως ακριβείς. Σημαντική η παρουσία των νεαρών ηλικιών, αρκετά αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Διέκρινα επίσης αρκετά πλάσματα από τις τάξεις του κινήματος των hipsters, μια παρουσία μάλλον απροσδόκητη. Ιδιαίτερα αυξημένη και η πυκνότητα της συγκέντρωσης, ιδίως από την ώρα που ξεκίνησε το live.

* Οι περισσότεροι από τους παριστάμενους και τις παριστάμενες δεν δήλωναν κομματική ταυτότητα και αρκούνταν σε συζητήσεις με τους διπλανούς τους και τις διπλανές τους. Αρκετά δυναμική από την άλλη ήταν η δραστηριότητα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με διανομή εφημερίδων και φυλλαδίων, συνθήματα, πανό και διαρκή κίνηση.

* Κορυφή του live η Φωτεινή Βελεσιώτου. Αλλά αυτό το περιμέναμε.

* Μοιρασμένο το κλίμα ανάμεσα στην αισιοδοξία και στην απαισιοδοξία. Οι νεώτεροι το είχανε για σίγουρο το «Όχι». Οι παλαιότεροι, πάλι, διατηρούσαν σοβαρές αμφιβολίες. Ένας εξ αυτών, αόρατο πλην σοβαρότατο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (ναι, έχει κι απ’ αυτούς) μου είπε το εξής ενδιαφέρον: «Τους άνω των 50, τους χάσαμε ολοκληρωτικά. Τους κάτω των 30, τους έχουμε. Όλη η ιστορία θα κριθεί στις ηλικίες ανάμεσα στα 30 και στα 50 έτη. Αυτοί μας έδωσαν την εξουσία την προηγούμενη φορά, αλλά δεν μπορώ να ξέρω πως θα συμπεριφερθούν τώρα...»

* Κάποιος μικροπωλητής μπέρδεψε τις διαδηλώσεις και προσπαθούσε χθες να πασάρει σφυρίχτρες στους συγκεντρωμένους. Δεν ξεπούλησε.

* Γύρω στα στις 10 εμφανίσθηκε και μια ομάδα εξαιρετικά καλοντυμένων Ινδών τουριστών που καταχάρηκε με τη συγκέντρωση και άρχισε τα σέλφι με φόντο το πλήθος. Αν μη τι άλλο, το διασκέδασαν οι άνθρωποι.