Αυτά που είδα χθες στη συγκέντρωση υπέρ του «Ναι»

Μερικά συμπεράσματα από τη χθεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος

* Ως τις 8 παρά τέταρτο που άρχισε η βρόχα να πίπτει ράιτ θρου, η συγκέντρωση υπέρ του «Ναι» πήγαινε να προκύψει αρκετά μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση υπέρ του «Όχι». Από εκεί πέρα, έγινε το μάλε βράσε και όποιος δηλώνει ότι έβγαλε συμπεράσματα μάλλον αυθαιρετεί. Σε γενικές γραμμές πάντως, είχε πολύ κόσμο.

* Είχε επίσης παλμό. Σε αντίθεση με τους συγκεντρωμένους υπέρ του «Όχι» που ήταν σχετικώς κουλ, οι συγκεντρωμένοι υπέρ του «Ναι» δεν έβαλαν γλώσσα μέσα. Με φωνές, με συνθήματα, με χειροκροτήματα, με παλμό αγωνιστικό εν γένει. Αυτό από μόνο του βέβαια, δεν λέει και πολλά. Θυμίζω την υποτονική συγκέντρωση του Τσίπρα στην Ομόνοια πριν από τις εκλογές και την θριαμβευτική εμφάνιση του Σαμαρά στο τάεκβοντό.

* Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν το «Ελλάς-Ευρώπη-Δημοκρατία» και το «Παραιτηθείτε». Το δεύτερο ειδικά, το φωνάζανε διαρκώς οι παριστάμενοι μαζί με απειλές για ελικόπτερα και λοιπά μέσα απόδρασης. Το φώναζε καταχαρούμενη και μια ομάδα Ιαπώνων τουριστών, που φωτογράφιζε μέχρι τελικής πτώσεως.

* Δεν είδα ούτε Vuitton, ούτε Prada, ούτε Dior, ούτε Gucci. Ο φόβος της βροχής ήταν; Έπεσε γραμμή από πουθενά; Από ντύσιμο πάντως (με την εξαίρεση κάποιων γηραιών κυριών που έβαλαν τα καλά τους), επικρατούσε απλότητα. Ως και χιουμοριστικό μπλουζάκι με επιγραφή «Hermeless» είδα σε μια παριστάμενη.

* Η πλειοψηφία προερχόταν σαφώς από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αυτή τη φορά ήταν πολλοί, πάρα πολλοί οι συγκεντρωμένοι από άλλους πολιτικούς χώρους. Με διάθεση αγωνιστική αλλά όχι αιμοσταγή.

* Mισές μισές οι σημαίες, ελληνικές και ευρωπαϊκές. Είδα και μια βραζιλιάνικη για ξεκάρφωμα.