Όσα κρατάω από την πορεία προς το κυριακάτικο δημοψήφισμα

1) Την ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση του πρωθυπουργού. Οι Άγγλοι το ονομάζουν “grace under pressure” και το θεωρούν βασική αρετή κάθε πολιτικού ανδρός.

2) Την κουλαριστή, χωρίς ακρότητες τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη απέναντι στις εξελίξεις. Μπορεί κανείς να διαφωνεί με τον ιδεολογικό του προσανατολισμό, αλλά οφείλει να παραδεχθεί ότι είναι μεγάλο γατί.

3) Τη μούγκα της γαμημένης γενιάς του Πολυτεχνείου. Σαράντα χρόνια σερί δεν βάζανε γλώσσα μέσα και τώρα παριστάνουν τους ψόφιους κορέους.

4) Την κάλυψη λεπτό προς λεπτό, 24/7, όσων τραβάνε οι συνταξιούχοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού από τα κανάλια. Αν είχαν δείξει την ίδια ευαισθησία την τελευταία πενταετία και για τα υπόλοιπα βάσανα του λαού, η Ελλάδα θα ήταν μια καλύτερη χώρα.

5) Τη βιασύνη κάποιων πασοκογενών Συριζαίων να επιστρέψουν στις ρίζες. Θα θέλανε να κρυφτούν, αλλά η χαρά δεν τους αφήνει.

6) Την διαχείριση από τον Αντώνη Σαμαρά κάθε μηνός, κάθε εβδομάδας, κάθε ημέρας, κάθε ώρας, κάθε λεπτού, κάθε δευτερολέπτου ως εάν να επρόκειτο για προεκλογική περίοδο.

7) Τη συνάντηση κορυφής Κουτσούμπα-Φώφης. Αν είχε στήσει κρυφή κάμερα ο Λαζόπουλος, θα χτύπαγε ογδοντάρια.

8) Τις αγωνιώδεις προσπάθειες ορισμένων επιχειρηματιών για να είναι συνεπείς στις πληρωμές προς τους εργαζόμενούς τους. Και το καφριλίκι κάποιων άλλων, που ανακοίνωσαν ότι σκόπευαν να πληρώσουν μόνο όσους θα παρίσταντο στη συγκέντρωση του «Ναι» στο Σύνταγμα.

9) Την ανάδειξη του Ρουβά σε νέο Ράμφο.

10) Την ανάδειξη των social media σε προνομιακό πεδίο άσκησης επικοινωνιακής πολιτικής. Από αμφότερες τις πλευρές.

10 +1) Την κουβέντα του μπακάλη μας, όταν τον επισκέφθηκα για ψώνια χθες το πρωί: «Κι άμα ξεμείνετε από λεφτά, μην ντραπείτε να έρθετε. Ό,τι υπάρχει στο μαγαζί, θα το ξεκάνουμε παρεάκι.» Σημειώνω για την ιστορία ότι είναι υιός ιερέως.