Η αγορά και το Δημόσιο ζουν ημέρες εισπρακτικής δόξας

Αν πιστέψω τους εκλεκτούς συναδέλφους των καναλιών η αγορά δεν πνέει απλώς τα λοίσθια, αλλά την έχουνε πακετάρει, τη σαβανώσανε και πήρε ήδη την άγουσα για τις «τελετές Μπούκουρας». Αν εμπιστευτώ ωστόσο αυτά που μου λένε τα ματάκια μου, αυτά που μου εκμυστηρεύτηκαν άνθρωποι της πιάτσας και αυτά που μου επιβεβαίωσε ο φοροτεχνικός μου ο Πάρης, τέτοιος χαλασμός Κυρίου δεν γινότανε ούτε στο σημιτέικο το πάρτι. Και δεν είναι μόνο στην αγορά που ρέει το χρήμα, είναι και στο Δημόσιο. Όπου έχουν φισκάρει τα ταμεία και ψάχνουν για καινούρια συρτάρια για να βάλουν το λεφτό!

Θέλετε λεπτομέρειες; Έχω λεπτομέρειες. Ξεκινώ από την προσωπική μου περίπτωση, γιατί την έχω από πρώτο χέρι. Εμένα λοιπόν που με διαβάζετε, γουστάρω να χαζεύω γκατζετάκια στο ίντερνετ. Τηλέφωνα κινητά, ταμπλετόνια, τηλεοράσεις, υπολογιστές, όλα αυτά ρε παιδάκι μου τα ηλεκτρονικά αγαθά που κυβερνάνε πλέον τις ζωές μας. Ζαχάρωνα λοιπόν πριν από 15 μέρες, πριν καν σκάσει η μπόμπα των τραπεζών, μια τετραπύρηνη κινητούμπα γνωστής εταιρείας. Και ήταν τότε η τιμή της γύρω στα 360 ευρώ, στα μαγαζιά που την φέρνουν «ανεξάρτητη» εισαγωγή.

Τέλος πάντων πήγα μια βδομάδα διακοπές, γύρισε ο κόσμος ανάποδα, στρωθήκαμε όλοι στη δουλειά, το ξέχασα το κινητό. Ώσπου χθες, που είχα λίγη ώρα στα χέρια μου για περιήγηση στο κυβερνοδιάστημα, μπήκε πάλι ο πειρασμός μέσα μου. Και επέστρεψα στο ψαχτήρι για να το ξαναχαζέψω το γκάτζετ. Και ανακάλυψα ότι όχι μόνο είχε εξαντληθεί σε ένα σωρό καταστήματα, αλλά και σε εκείνα που είχε απομείνει τσίμπησε κιόλας ένα 10 % η τιμή του. Κάτω από 400 ευρώ δεν μπορούσες να το βρεις πουθενά. Άσε που στα πιο «αξιόπιστα» μαγαζιά, πήγαινε και 410 και 420 ευρώ ο λογαριασμός.

Κάπως παραξενεύτηκα. Κάπως αναρωτήθηκα.  Και έσπευσα να μιλήσω με έναν φίλο μου, που γνωρίζει από αγορές και πωλήσεις. «Δεν μπορείς να φανταστείς τι γίνεται», μου είπε. «Πήγα προχθές σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών για να αγοράσω ένα καλώδιο κι έκατσα σαράντα λεπτά στην ουρά. Το είχαν ρημάξει το μαγαζί. Ταμπλέτες, τηλεοράσεις, κινητά, ό,τι είχε και δεν είχε το ψωνίσανε. Πρώτη φορά κάνανε τέτοιον τζίρο τα τελευταία πέντε χρόνια!»

Ο λόγος; Μα οι debit cards, τι άλλο; Οι καρτούλες δηλαδή που αφαιρούν αυτομάτως από τον τραπεζικό σου λογαριασμό το ποσό της αγοράς ενός αγαθού. Κι επειδή τρόμαξε πολύς κόσμος με τα σενάρια περί κουρέματος καταθέσεων από 8.000 ευρώ και πάνω, όρμηξε στην αγορά και τη σάρωσε. Από το να μου τα πάρουν το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σκέφτηκαν ο μέσος Έλληνας και η μέση Ελληνίδα, καλύτερα να τα χώσω στα ψώνια. Να πάρω κάτι που έχει αξία κι ας μην το χρειάζομαι εδώ και τώρα. Τουλάχιστον θα μου μείνει ενώ το χρήμα θα γίνει αέρας κοπανιστός…

Όσο για το Δημόσιο, εκεί να δείτε δουλειές με φούντες. Για τους ίδιους λόγους με τους ανωτέρω, έσπευσαν όλοι οι οφειλέτες να κλείσουν λογαριασμούς. Φόρους, εισφορές, ΦΠΑ, τα πάντα έχω, λέγετε! Όπως μου είπε ο φοροτεχνικός μου τον παίρνουν τηλέφωνο οι πελάτες του και τον παρακαλάνε να τους βγάλει «έναντι» στον ΦΠΑ, να τα ξεφορτωθούνε τα λεφτά τους από τον τραπεζικό λογαριασμό. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, «15 χρόνια έχουνε να δούνε στο ΙΚΑ τέτοια είσπραξη, κουτουλάνε από το πολύ χρήμα». Σε καλή μεριά εύχομαι και όταν έρθει η ώρα να αποδοθούν τα έσοδα εκεί που πρέπει και όχι στα «δικά μας τα παιδιά». Γιατί αλλιώς, θα δείτε «ΟΧΙ» που θα πέσει!