Είναι η ώρα των τελικών αποφάσεων για τον πρωθυπουργό

“I been in the right place
But it must have been the wrong time”
Doctor John

Ως συνήθως, ο καλός δόκτωρ Ιωάννης τα έχει πει όλα. Στο σωστό μέρος ήμουνα, αλλά σε λάθος χρόνο. Κι άμα σου συμβεί κάτι τέτοιο, δεν τις μπαλώνεις εύκολα τις καταστάσεις, δεν τις βάζεις στη σειρά, δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Εξαιτίας του καταραμένου του τάιμινγκ, που δεν σε αφήνει να εκμεταλλευτείς όλα όσα ξέρεις, όλα όσα κατέχεις, τις δεξιότητές σου και τις ικανότητές σου. Βλέπε δηλαδή και την περίπτωση Τσίπρα.

Στο σωστό μέρος βρέθηκε. Στην Ελλάδα, στη χώρα που οι κάτοικοί της εξακολουθούν να καταλαβαίνουν από πολιτική και δραματικές χειρονομίες. Κάποιοι θα το ονομάσουν αυτό μεσογειακό συναισθηματισμό και κάποιοι άλλοι θα μιλήσουν για υπερβολές και ταρατατζούμ της δεκάρας. Εγώ, από την άλλη, θα πω ότι ευτυχώς που τρέχει ακόμη λίγο αίμα στις φλέβες μας και όχι αποκλειστικά και μόνο υγρά μπαταρίας. Και αυτά τα περίεργα ζουμιά που στάζουν τα μηχανήματα όταν σκουριάζουν. Όταν σκουριάζουν δια παντός.

Και η αλήθεια είναι ότι το έπαιξε ο Τσίπρας το χαρτί του με τον καλύτερο τρόπο. Ως γνήσιο πολιτικό ον, που κατανοεί ανά πάσα στιγμή την ισορροπία των δυνάμεων. Ως χαρτοπαίκτης ανώτερης ευφυίας και τεχνικής που γνωρίζει πότε να πάει πάσο, πότε να πάει ντούκου και πότε να πει «τα ρέστα μου». Από την ιστορία με την Προεδρία της Δημοκρατίας, ως την προεκλογική του καμπάνια, τον διορισμό του Πάκη, τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, τις προτεραιότητες στα νομοσχέδια που κατέβασε, τον ελιγμό του δημοψηφίσματος, ακόμη και την αποπομπή Βαρουφάκη στα υπέρ του μπορεί να την μετρήσει κανείς.

Τι γίνεται όμως όταν εσύ παίζεις χαρτιά (και μάλιστα με τρόπο μαεστρικό…) και ο αντίπαλός σου ξαφνικά σου ανακοινώνει ότι το παιχνίδι άλλαξε σε ζάρια; Όταν πετάει την τράπουλα, απλώνει την κουβέρτα και σου λέει: «Ξέρεις κάτι, βαρέθηκα, αλλάζουμε εδώ και τώρα το στόρι, σπάσε τα κόκκαλα!» Όσο άρχοντας και να είσαι, όσο τεχνίτης, άλλο πράγμα είναι το ένα και άλλο το άλλο. Κι από εκεί που όριζες εσύ την τύχη σου και την πορεία σου, βρίσκεσαι σε νερά αχαρτογράφητα να μην ξέρεις από πού θα σου έρθει.

Οπότε, δυο μέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης, ο Τσίπρας διατηρεί το μαγικό καπέλο στην κατοχή του αλλά μοιάζει να έχει ξεμείνει από λαγούς. Εδώ που τον φτάσανε οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, είναι λίγο αργά για θαυματουργούς ελιγμούς. Είναι η ώρα των τελικών αποφάσεων, που θα χαρακτηρίσουν την πρωθυπουργία του αλλά και την γενικότερη πορεία του στην πολιτική. Είναι η στιγμή για να αποφασίσει ο πρωθυπουργός αν θα γίνει Σαλβαδόρ Αλιέντε ή Τόνι Μπλερ. Place your bets ladies and gentlemen, place your bets!