Εξεμέτρησε το ζην ο φημισμένος καθηγητής Τζων Ρασσιάς

Με τρώει το χέρι μου να γράψω για το Ποτάμι! Να αρχίσω το χαβαλέ για την ανακοίνωσή τους, που την πέσανε στον Τσίπρα και στον Σκουρλέτη για δηλώσεις περί επεισοδίων και μπαχαλακίων και ύστερα καταλάβανε ότι οι δηλώσεις ήταν προπέρσινες και βγάλανε καινούρια ανακοίνωση ότι δεν φταίγανε αυτοί έφταιγε το Google και ότι τέλος πάντων υπεράνω όλων υπαίτιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει καταλάβει ότι δεν είναι πλέον αντιπολίτευση αλλά κυβέρνηση. Και κάπως έτσι καταλήγει κανείς με το κεφάλι του εκεί που δεν λάμπει ο ήλιος…

Αλλά γιατί να ασχολούμαι με μικρομαλακίες; Γιατί να μην ασχοληθώ με τη μνήμη ενός σπουδαίου Έλληνα; Του Τζων Ρασσιάς, καθηγητής στο φημισμένο πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ, που εγκατέλειψε τα εγκόσμια την περασμένη Τετάρτη, σε ηλικία 90 ετών. Ήταν γνωστός για την μέθοδο εκμάθησης ξένων γλωσσών που φέρει το όνομά του (“The Rassias Μethod”) και χρησιμοποιείται ανά την υφήλιο με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ένα σύστημα που ξεφεύγει από τα παλαιά, στατικά και μονολιθικά πρότυπα, εισάγοντας στην τάξη τον διάλογο και το θεατρικό παιχνίδι. Με τρόπο που καθιστά τους μαθητές συμμέτοχους στη διαδικασία και όχι απλά δοχεία για αποθήκευση κανόνων και τύπων.

Δεν παριστάνω τον ειδικό και δεν μπορώ σε λίγες γραμμές να αναλύσω την "Rassias Method”. Αυτό που μπορώ να γράψω είναι ότι ο εκλιπών οικοδόμησε μια μεθοδολογία εκμάθησης λεξιλογίου και γραμματικών κανόνων  μέσα από μια σειρά ταχύτατων ερωτήσεων γνωστών και ως rapid fire drills. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μαθητές δεν προλαβαίνουν να σκεφτούν στη μητρική τους γλώσσα και «υποχρεώνονται» να δίνουν απαντήσεις μέσω του νέου γνωστικού αντικειμένου. Επιπλέον ο Ρασσιάς κατέβασε τον δάσκαλο από την έδρα και τον κατέστησε πρωταγωνιστή σε μια θεατρική παράσταση. Όπου στόχος του είναι να γητεύσει τον μαθητή και να του υποδείξει λύσεις και διαδρομές, παρά να τον ποδηγετήσει να του επιβάλλει απόψεις.

Παράδειγμα; Πρώτα έστηνε μέσα στην αίθουσα ένα υποθετικό ναρκοπέδιο. Ακολούθως έδενε τα μάτια ενός μαθητή. Και στη συνέχεια απαιτούσε από τους υπόλοιπους μαθητές και τις υπόλοιπες μαθήτριες να τον καθοδηγήσουν ώστε να μην πέσει πάνω στις νάρκες. Δίχως να χρησιμοποιήσουν ούτε μία λέξη στα Αγγλικά. «Αν αποτύχετε», τους προειδοποιούσε, «ο φίλος σας θα ανατιναχτεί!»

Για την ιστορία να σημειώσω ότι ο Τζων Ρασσιάς γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1925, στο Μάντσεστερ του Νιού Χάμσαϊρ. Ήταν γόνος Ελλήνων μεταναστών και στο σπίτι του μεγάλωσε μιλώντας μόνο τα ελληνικά. Υπηρέτησε στους πεζοναύτες κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πολέμησε στην Οκινάουα, και ακολούθως σπούδασε γαλλικά στο πανεπιστήμιο του Μπριτζμπορτ. Τις σπουδές του τις συνέχισε στη Ντιζόν, όπου και έλαβε το διδακτορικό του το 1952. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ δίδαξε γαλλικά στο Μπρίτζπορτ και το 1966 ανέλαβε να φτιάξει ένα πρόγραμμα εκμάθησης ξένων γλωσσών για τους άνδρες των αμερικάνικων Peace Corps που όδευαν προς την Ακτή Ελεφαντοστού. Αυτή ακριβώς η μέθοδος εξελίχθηκε στην “Rassias Method” που έμελε να κατακτήσει τον κόσμο. Και να χαρίσει στον Τζων Ρασσιάς μια εξέχουσα θέση στο πάνθεον της γνώσης.