Όταν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων οπισθοχωρεί

Ήθελα σήμερα να ξαναγράψω για τη χαζομαρίτσα και τη φαιδρά πορτοκαλέα και όλες αυτές τις ομορφιές της μεσογειακής Μπανανίας που φέρει το όνομα Ελλάδα. Να ρίξω μέσα και κανά τουί Βαρουφάκη («αινιγματικό», σύμφωνα με συναδελφικές εκτιμήσεις…), να προσθέσω και κανά Δήμαρχο από την Αθηναϊκή Ριβιέρα (από αυτούς που ακούνε «πρόσφυγας» και βγάνουνε καντήλες), να συμπληρώσω με τις αμφιβολίες του Άδωνι για το αν θα γίνουν οι εκλογές στη ΝΔ (ας βγάλει επιτέλους ένα κουπόνι ο ΟΠΑΠ) και να το κλείσω με ένα ωραίο ιστορικό ανέκδοτο από το χώρο των media και της ζωγραφικής. Αλλά όλα αυτά μπορούν να περιμένουν. Διότι ο Αμβρόσιος έκανε κο-κο-κο!

Τον θυμάστε, υποθέτω, πως όλες τις προηγούμενες ημέρες, από τότε δηλαδή που βρήκε το δρόμο του προς τη Βουλή το Σύμφωνο Συμβίωσης, είχε εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον τόσο των ομοφυλόφιλων όσο και εκείνων που επιμένουν να τους θεωρούν ανθρώπινα όντα. Καλώντας τους πιστούς να τους φτύνουν, χαρακτηρίζοντας τους επικίνδυνους (πάλι καλά που δεν τους αποκάλεσε «μπαχαλάκηδες»…), απαιτώντας να μην τους αφήσει κανείς να σηκώσουν κεφάλι, εξισώνοντας το Σύμφωνο Συμβίωσης με την μοιχεία και την κλοπή. Και άλλα πολλά, τσίλικα και χρυσοποίκιλτα και ανεβασμένα πολύ σαν τραγούδι του Παντελίδη. Είχε ρέντα ο παναγιώτατος, he was on a roll που λένε και οι Αμερικάνοι. Ώσπου άρχισαν να πέφτουν βροχή οι ντομάτες.

Οι ψηφιακές ντομάτες για να είμαι ακριβής, μιας και στα Καλάβρυτα είμαστε να πηγαίνουμε για τις ομορφιές της φύσης και όχι για  εκτόξευση λαχανικών. Έπεσε κόσμος και κοσμάκης να διαμαρτυρηθεί στα social media, ανέβηκαν οι τόνοι, οξύνθηκαν τα νεύματα, πήραν φωτιά ακόμη και άνθρωποι που είναι συνήθως πρότυπα γαλήνης. Διότι εδώ δεν είχαμε να κάνουμε με ζητήματα ηθικής, ας μην γελιόμαστε. Εδώ είχαμε να κάνουμε με ένα ζήτημα κομβικό για την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Και με ένα ερώτημα που δεν μπορείς να το αποφύγεις: Υπάρχουν άραγε πολίτες πρώτης και δευτέρας κατηγορίας ; Εκεί ήταν όλο το ζουμί, όχι στο ποιος έφαγε το μήλο και την έκανε απ΄ τον Παράδεισο.

Το αποτέλεσμα; Νέα δημοσίευση στο μπλογκ του Αμβροσίου, όπου ρίχνει μεν τα γνωστά για αμαρτίες και βρωμιές και αισχρότητες και ανωμαλίες αλλά κλείνει και το ματάκι σε όσους εξακολουθούν να διατηρούν σώας τα φρένας. Βλέπε τον χαρακτηρισμό «καθ’ υπερβολήν» για την δήλωση Φαήλου περί «χήρας με μούσια», βλέπε, πολύ περισσότερο την ακόλουθη παραδοχή:

«Δεν σημαίνει ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι ίσοι με τους άλλους ανθρώπους ή ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί με κάποιο τρόπο η διαφορετικότητα τους. Οι ισλαμιστές πετάνε τους ομοφυλόφιλους από τα παράθυρα. Ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός είπε “αγαπάτε αλλήλους” χωρίς καμία διάκριση.»

Μάλιστα, καλά το διαβάσατε, ο Αμβρόσιος το έγραψε αυτό. Για να αποδειχθεί ακόμη μία φορά ότι καμιά διαμαρτυρία δεν πάει χαμένη. Και ότι κάνουν λάθος όσοι και όσες επιμένουν να εκτοξεύουν απορίες του τύπου «τι θέλετε και ασχολείστε με τους παπάδες;» Συγγνώμη, αλλά καλά, πολύ καλά κάνουμε και ασχολούμαστε. Διότι όπως είπε η παροιμία «και ο Άγιος φοβέρα θέλει». Πόσο μάλλον ο Μητροπολίτης!