Δυο λόγια για τις επικείμενες «προεδρικές» στη νέα Δημοκρατία

Πρώτα κοιτάμε τους στοιχηματζήδες. Νόμος είναι αυτό το πράγμα, πρώτα μιλάνε τα λεφτά κι ύστερα τα κοκόρια. Για να μην πω για τα παπαγαλάκια που είτε θέλεις να τ’ ακούσεις είτε όχι, θα σου κάνουν τ’ αυτιά μαντάρα. Οι στοιχηματζήδες λοιπόν, την ώρα που τα γράφω όσα διαβάζετε, δίνουν απόδοση 1,60 στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, 2,50 στον Απόστολο Τζιτζικώστα, 13 λαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο εικοσαρικάκι κάθεται τελευταίος ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πάνω κάτω ίδιες οι αποδόσεις και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, αλλά δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι βελτιώνει ελαφρώς τις πιθανότητές του ο Βαγγέλας. Στις αρχές της εβδομάδας δηλαδή στεκόταν ίσα βάρκα ίσα πανί με τον Τζίτζι, ενώ τώρα δείχνει να έχει μια διαφορά. Μικρή διαφορά, δεν λέω, αλλά εδώ έχει εκλεγεί κόσμος με απόσταση μιας ψήφου στο μικρό και στο μεγάλο θα κολλήσουμε; Σημειώστε λοιπόν ότι υπάρχει τάση συγκεκριμένη, καθώς σε αυτές περιπτώσεις, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, «money talks and bullshit walks».

Αν γίνουν βεβαίως οι εκλογές, αφού ο Άδωνις δεν έχει κουραστεί να ρίχνει σποντίτσες ότι και πάλι κινδυνεύει η διαδικασία και πάλι κυκλοφορούν αρουραίοι και πάλι αχός βαρύς ακούγεται κλπ. κλπ. Είναι και θέμα προσωπικής ψυχολογίας, αναμφιβόλως, γουστάρει ο Γεωργιάδης να υποδύεται το θύμα και τον αδικημένο. Κρατείστε το ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού σας, διότι ο πρωταρχικός στόχος του πρώην υπουργού δεν είναι να κερδίσει την προεδρία (no way…), αλλά να μπετονάρει προς όφελός του τμήμα της κομματικής βάσης. Ενόψει εξελίξεων στο κοντινό ή απώτερο μέλλον.

Ε, ναι, ενόψει εξελίξεων. Γιατί είναι δύσκολο να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα όλοι οι υποψήφιοι την επομένη των εκλογών. Είναι μάλλον βαριές οι κουβέντες που έχουν ανταλλάξει, είναι σχετικώς ζόρικοι οι χαρακτηρισμοί του ενός προς τον άλλον, για να μην μιλήσω για τα σολαρίσματα του Κυριάκου με τα «καραμανλόμετρα». Δεν ξέρω ποιοι είναι οι σύμβουλοί του, αλλά κάποιος πρέπει να του υπενθυμίσει πως έχει καεί κόσμος και κοσμάκης από τα πυροτεχνήματα και τις ρουκέτες. Είτε το Πάσχα τα εκτοξεύει είτε μια απλή, καθημερινή…

Τη σημαντικότερη ζημιά πάντως, δεν την υφίσταται κάθε υποψήφιος ξεχωριστά. Την υφίσταται το μαγαζί, την υφίσταται η φίρμα. Με όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες (αμφισβητήσεις, αναβολές, τσαμπουκάδες, συντροφικά μαχαιρώματα και βάλε και πάρε και δώσε), το brand name Νέα Δημοκρατία πήγε μια βόλτα στα Τάρταρα και εισιτήριο επιστροφής δεν βρήκε. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του γελάγαμε τόσα χρόνια, αλλά το πανηγυράκι της Συγγρού κάνει τον Ρούντι Ρινάλντι να μοιάζει με τον Άη Βασίλη. Και τη νίκη οποιουδήποτε εκ των τεσσάρων υποψηφίων να χρίζεται εκ των προτέρων πύρρειος.