Όταν κάποια «δρώμενα» αμαυρώνουν τον αγώνα των αγροτών

Κάθεσαι βλέπεις τη σκηνή και δεν το πιστεύεις. Είναι το αγροτικό μπλόκο του Κεφαλόβρυσου στην Αιωτολοακαρνανία, με συγκεντρωμένους καμιά διακοσαριά. Αγρότες, δημοσιογράφους, άσχετους, περαστικούς και απλά ούφατα. Χαλαρό κλίμα, πρωί, ήλιος με δόντια, μπαίνει στη σκηνή ημιφορτηγό με κόσμο στην καρότσα. Τρεις μαυροντυμένους με μάσκες Τσίπρας και Κατρούγκαλος, συν δύο τύπους με πορτοκαλί φόρμες και κουκούλες. Οι τύποι με τις φόρμες έχουν κάτι χαρτιά κολλημένα στο στήθος τους. Χαρτιά που γράφουν «ΑΓΡΟΤΗΣ» και «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ».

Τέλος πάντων κατεβαίνουν απ’ το ημιφορτηγό, οι μαυροντυμένοι κουβαλάνε μαζί τους κάτι «αυτόματα» πλαστικά πανηγυρτζίδικα, συν κάτι τσίγκινες μασέτες της συμφοράς. Ρίχνουν τους τύπους με τις φόρμες στα γόνατα, τους φέρνουν τις μασέτες στο λαιμό, τάχα τους αποκεφαλίζουν, τάβλα οι τύποι στο οδόστρωμα. Ακολουθούν χειροκροτήματα, συνθήματα, «δεν θα τους περάσει». Η ISIS στην Τσιμπουκαράγουα…

Ναι, αν δεν το δεις, δεν το πιστεύεις. Και το είδε κόσμος και κοσμάκης, μιας και έκανε τον γύρο των social media Και χάσανε το μαλλί τους οι περισσότεροι και οι περισσότερες, μιας και τέτοια καφρίλα, τέτοια ξεφτίλα, τέτοια αηδία στεγνή σπάνια συναντάει κανείς στην περιήγησή του ανά το διαδίκτυο. Γιατί μερικά πράγματα δεν σηκώνουν πλάκα, όσο και αν προσπαθούν τα τρολάκια να τα ισοπεδώσουν όλα. Μερικά πράγματα είναι υπεράνω χαβαλέ και χαζομάρας και «δε γαμιέται». Μερικά πράγματα καλόν είναι να τα αφήνεις εκεί που είναι και να μην τα πειράζεις. Όπως τον ανθρώπινο πόνο για παράδειγμα και την αβάσταχτη θλίψη.

Τη φάγανε την πιπεριά οι χιουμορίστες και τρέχανε ύστερα να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Ως και ανακοίνωση εξέδωσαν που έλεγε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Με απόλυτο σεβασμό στα θύματα των τζιχαντιστών, πραγματοποιήσαμε αυτό το δρώμενο για να δείξουμε στην ελληνική κοινωνία την τρομοκρατία που εμείς οι αγρότες βιώνουμε σήμερα. Γιατί είναι πραγματικά τρομακτικό να έρχεται ο κάθε κύριος Κατρούγκαλος ή Αποστόλου και να σου λέει ότι θα πρέπει να σταματήσεις το παιδί απ’ το φροντιστήριο, να μην το πας στο γιατρό, να το αφήσεις να πεινάσει.»

Πράγμα που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι δικαιολογίες υπάρχουν για όλα. Ακόμη και για τις μεγαλύτερες μαλακίες της ανθρωπότητας, κάποιος θα βρεθεί να πει μια καλή κουβέντα. Όπως για το στόρι με τα γάλατα, για παράδειγμα, που τα χύνουν στο δρόμο κάποιοι κτηνοτρόφοι εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Ξεσηκώνοντας το ντουνιά, γιατί δεν μπήκαν στον κόπο να τα χαρίσουν σε κάποιοι ορφανοτροφείο, σε κάποιο γηροκομείο και σε κάποιο καταφύγιο μικρών ζώων έστω να χορτάσουν τα γατόσκυλα…

Κακές υπηρεσίες αναμφιβόλως στην υπόθεση την αγροτική. Και αρνητικά σημαινόμενα επίσης, που μαζί με τα μπλόκα των οδών δημιουργούν ένα κλίμα ψυχρό ενόψει του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σήμερα κατατίθεται, μια καλή ανάλυση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Εκείνο που θέλω να σημειώσω εγώ, είναι ότι με τέτοια άθλια δρώμενα και τέτοιες άστοχες κινήσεις, οι αγρότες χάνουν σαφώς την έξωθεν καλή μαρτυρία. Και αμαυρώνουν τον αγώνα τους. Ως περήφανος απόγονος τσομπάνου (ο προπάππος μου ο Μήτσος…), θα προτιμούσα λίγο λιγότερη μπούρδα και  πέντε επιχειρήματα παραπάνω. Γιατί είναι η δύσκολη η δουλειά στο χωράφι και σου σπάει την πλάτη. Είναι χαμαλίκι βαρύ, ζόρικο, ενίοτε ασήκωτο. Κι αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να κατανοήσει, να μάθει, να δει ο αστικός πληθυσμός όχι το «δρώμενο ISIS» και λοιπές αστειότητες.