Σπουδαία διαφήμιση της χώρας μας από τους Sunday Times

Δεν ξέρω αν το θεωρούν υποχρεωτικό, αλλά κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι Sunday Times μας επιφυλάσσουν μια ευχάριστη έκπληξη. Κυκλοφορεί, βλέπετε, το μηνιαίο περιοδικό τους (βλέπε Sunday Times Travel magazine) με μεγάλο, μέγιστο αφιέρωμα στα ελληνικά νησιά. Φουλ εξώφυλλο μας κάνει αυτό, συν είκοσι έξη σελίδες «ψαχνό» στο εσωτερικό του τεύχους. Μιλάμε για διαφήμιση άνευ προηγουμένου, δεδομένου μάλιστα των πενιχρών οικονομικών του Υπουργείου Τουρισμού που δεν τους επιτρέπουν να «δωροδοκούν» τα ξένα media. Ως και τον χάρτη του Αιγαίου πέτυχαν σωστά οι Εγγλέζοι, τοποθετώντας τη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία στην κανονική της θέση και όχι κουτουρού και όπως λάχει!

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι το αφιέρωμα υπογράφεται από την ελληνικής καταγωγής Dana Facaros, η οποία γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενό της και τα έχει πετύχει όλα σωστά. Ιδίως εκεί που εξηγεί το κρίσιμο «γιατί να πάω στο τάδε νησί», καθώς δεν σε στέλνει για κοσμοπολίτικο κλάμπιγκ στην Σαμοθράκη και  για μοναχισμό στη Μύκονο. Όλα κομπλέ, μαζί με οδηγίες για το πώς θα πάτε και τι να προσέξετε και τι να ψωνίσετε ανά περίπτωση, καθώς ο αγγλόφωνος ταξιδιώτης κοιτάει μεν το τοπίο αλλά δεν χάνει από τα μάτια του τις πάσης φύσεως ευκαιρίες.

Να πω ακόμη ότι τα νησιά που φιλοξενούνται φέτος στον τουριστικό οδηγό του Sunday Times Travel magazine είναι η Ρόδος, η Σκιάθος, η Νίσυρος, η Σαμοθράκη, η Μήλος, η Κέρκυρα, η Σύρος, η Σύμη, η Κρήτη, η Μύκονος, οι Παξοί, η Λευκάδα, ο Πόρος, η Σαντορίνη, η Κεφαλονιά, η Σίφνος, η Τήνος, η Νάξος, η Ύδρα, η Χίος, η Πάτμος, η Φολέγανδρος, η Σκόπελος, η Ικαρία και η Κάλυμνος. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, το μενού αλλάζει κάθε χρόνο οπότε όσες νήσοι δεν τα καταφέρανε φέτος ίσως έχουν του χρόνου στον ήλιο μοίρα.

Υ.Γ. 1: Στο ίδιο τεύχος φιλοξενούνται επίσης τα βραβεία Value for Money του περιοδικού για το 2016. Εκεί λοιπόν κέρδισε εύφημο μνεία η Ελλάδα στην κατηγορία “Best-value European break” («είναι όλα τόσο φθηνά»!), ενώ αποκόμισε και χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία “Best-value beach break” («αρκεί να αποφύγετε τη Μύκονο και τη Σαντορίνη»). Εύφημος μνεία δόθηκε επίσης στην Κρήτη στην κατηγορία “Best-value outdoor break” («για περιήγηση στα βουνά»). Τέλος, το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία “Best-value beach hotel” το πήρε το ξενοδοχείο “Kalogria Beach” στην Πελοπόννησο, με εύφημο μνεία στο ξενοδοχείο “Old Phoenix” της Κρήτης.

Υ.Γ. 2: Άκουγα χθες στον ΣΚΑΪ τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να μιλάει για τον τουρισμό στο φετινό καλοκαίρι και νόμιζα ότι μίλαγε ο δήμαρχος Χαλεπίου Συρίας. Λίγο λιγότερη μίρλα παιδιά, θα τα βγάλετε τα λεφτά σας και με το παραπάνω. Δεν είναι ανάγκη να κλαίτε από τώρα, μπας και μαλακώσει η καρδιά της εφορίας…