Όταν η Πλεύση Ελευθερίας βάζει πλώρη για τη Βουλή

Τις δημοσκοπήσεις τις γράφω εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Σε ελληνική εκδοχή αυτό, αν θέλετε έχω και την εγγλέζικη: Τις δημοσκοπήσεις τις γράφω εκεί που δεν φωτάει ο ήλιος. Καταλαβαινόμαστε υποθέτω και το κλείνω το θέμα με μια παραλλαγή στο αθάνατο ρητό του Σεγκελά ότι δηλαδή «μην πείτε στη μανούλα μου ότι είμαι δημοσκόπος, νομίζει ότι δουλεύω πιανίστας σε μπουρδέλο». Αυτά και να δώσετε τα συγχαρητήριά μου στον βαρώνο Μυγχάουζεν που εξήλθε ως άλλος Λάζαρος εκ του τάφου για να διευθύνει τις έρευνες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας!

Αλλά, υπάρχει πάντοτε ένα αλλά σε αυτές τις ιστορίες. Ποτέ δεν πίστεψα ότι η διαφορά κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε φτάσει στις οκτώ μονάδες και εξακολουθώ να μην πιστεύω σε οποιαδήποτε διαφορά ως την ώρα που θα φτάσουμε στην κάλπη. Πονήρεψε τα τελευταία χρόνια ο Έλλην, πονήρεψε τα τελευταία χρόνια η Ελληνίς, ξεμπούκωσαν από το πάρτι του υπαρκτού Σημιτισμού και δεν είναι τόσο εύκολο να τους πάρεις λόγια. Ούτε το ‘χουνε γραμμένο στις πλάκες του Μωυσέως τι και ποιόν θα πάνε να ψηφίσουν. Ρευστή η εποχή, ρευστές και οι προτιμήσεις τους…

Είχαμε όμως μείνει στο «αλλά» και το παράκανα με το μπλα μπλα. Αφού σας παραπέμψω στο άρθρο του Νίκου Παναγιωτόπουλου που αναλύει κάποια πολύ ενδιαφέροντα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων δημοσκοπήσεων, θα πάω σε αυτό που μου έκανε εντύπωση εμένα: Ότι μπαίνει στη Βουλή η Ζωή! Ναι, ναι, το είδα, με «αναγωγή» της πρόθεσης ψήφου, στο τσακ με τρία κόμμα κάτι, με την ψυχή στο στόμα που λένε, αλλά κι ο Καμμένος με την ψυχή στο στόμα μπήκε και τώρα κυβερνάει, μην τρελαθούμε κιόλας. Κι ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ζωή φαίνεται να κερδίζει τη μάχη με τη ΛΑΕ, αφήνοντάς την εκτός κοινοβουλίου.

Ας μην γελιόμαστε, στο ίδιο κοινό ψαρεύουν η Κωνσταντοπούλου και ο Λαφαζάνης. Σε όσους και όσες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του ’15 και δεν τον ψήφισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δεν είναι μεγάλη η δεξαμενή για την ώρα, προστίθενται ωστόσο καινούρια ψαράκια καθημερινώς λόγω αναμενόμενης φθοράς της κυβέρνησης. Κι άμα πιάσει κανά ταληράκι μονάδες ως του χρόνου τέτοια εποχή το ρεύμα της αριστεροφέρνουσας αγανάκτησης, η στρατηγική της Κωνσταντοπούλου δεν θα μοιάζει και πολύ ρισκαδόρικη.

Γιατί ανεβαίνει η Ζωή; Πρώτον διότι είναι αρκούντως αόριστη στις κινήσεις και δηλώσεις της, ώστε να ενθυλακώνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες μάζες. Δεν έπεσε, ας πούμε, στην παγίδα να βγάλει ανακοίνωση εναντίον της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι υποδέχθηκε με λάθος τρόπο τον Πούτιν. Δεύτερον γιατί έχει αντιπολίτευση μηδέν στο κόμμα της. Αν δείτε, για παράδειγμα, τι γράφει η Κομμουνιστική Τάση της ΛΑΕ ενόψει Ιδρυτικής Συνδιασκεψης θα σας φύγουν τα σφραγίσματα όλα. Και τρίτον, επειδή μόνο κέρδη εισέπραξε (όσον αφορά στο συγκεκριμένο κοινό που στοχεύει) από τη θητεία της στην Προεδρία της Βουλής. Ενώ τους ανθρώπους της ΛΑΕ, κάποιες κυβερνητικές επιλογές τους θα συνεχίσουν να τους κυνηγούν ως τη Δευτέρα Παρουσία. Κι αυτό είναι ένα φάντασμα από το οποίο δύσκολα μπορεί να ξεφύγει κανείς…