Όταν μπερδεύονται γλυκά η Χούντα και το Βιετνάμ

Και είχε ξεκινήσει τόσο καλά η χθεσινή ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία. Με τον Γιάννη Μουζάλα να βγαίνει στο ραδιόφωνο και να ζητάει συγγνώμη από τον Νίκο Δένδια γιατί κατέβαινε σε διαδηλώσεις εναντίον του! Το μπαλαμούτιασε λίγο βεβαίως βάζοντας μέσα και το Ελεγκτικό Συνέδριο, και μην ξεχνάμε ότι δεν είναι βεριτάμπλ Συριζαίος, αλλά σημασία είχε ότι ένα μέλος της παρούσης κυβερνήσεως ζήτησε επιτέλους συγγνώμη από ένα μέλος της προηγουμένης. Τελεία και παύλα και ανοίξανε οι πρώτες σαμπάνιες από το στοκ. Γιατί είχανε κάνει παραγγελία στη Συγγρού (μετακόμισαν ή ακόμη;) για το βράδυ, που δεν θα έβρισκε τις 200 ψήφους ο Τσίπρας για να περάσει τον εκλογικό του νόμο. Η πρώτη του ήττα από δεν ξέρω κι εγώ πότε και θα πήγαινε στο 2-0 το σκορ, τόσο ωραίο Σαββατοκύριακο χρόνια είχαν να περάσουν οι «γαλάζιοι».
Ήρθε όμως ο Κυριάκος και χάθηκε η μπάλα! Ενώ το είχε δικό του το ματσάκι, ενώ δεν χρειαζόταν παρά να αλλάζει πασίτσες στο κέντρο του γηπέδου, ενώ μπορούσε απλώς να μασουλήσει το χρόνο ως την ψηφοφορία, αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπισθεί το αντιστασιακό παρελθόν του. Και βγήκε να δηλώσει πως έξι μηνών μωρό ήταν πολιτικός κρατούμενος της Χούντας και ότι πέρασε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του εξορία στην Κρύα Βρύση. Εεε, στο Παρίσι, με συγχωρείτε, αλλά ήταν τέτοια η φόρτισή μου όταν το άκουσα που ακόμη μπουρδουκλώνομαι ο δόλιος…
Να μην τα πολυλογώ, κάπως έτσι άλλαξαν οι ισορροπίες της ημέρας. Κι από εκεί που είχε γύρει η παλάντζα υπέρ της ΝΔ, τουμπάρισε κι ήρθε ανάποδα το σκηνικό. Διότι αυτού του είδους οι δηλώσεις, αυτού του είδους οι κομπασμοί είναι που ξυπνάνε τον Αριστοφάνη στον Έλληνα. Που ενεργοποιούν το διαβολάκι μέσα του και αναζωογονούν την τάση του για κοροϊδία. Όπως καταλαβαίνετε από χθες το βράδυ παντρεύεται ο Κουτρούλης κι ο γάμος προβλέπεται να κρατήσει ένα τριήμερο. Σαν τους βλάχικους ένα πράγμα, μείον τη «χαρτούρα».
Επειδή όμως σας υποσχέθηκα κάποιον «Νταν» στον τίτλο του παρόντος, οφείλω να την τηρήσω την υπόσχεσή μου. Για τον Νταν Κουέϊλ ο λόγος, τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος όταν διεκδικούσε θέση στη Γερουσία, το 1980, δήλωνε «βετεράνος του Βιετνάμ». Τα κατάφερε, εξελέγη και το 1988 ανακοινώθηκε από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο ως υποψήφιος αντιπρόεδρός του. Δύο ημέρες ωστόσο μετά απ’ την ανακοίνωση, η εφημερίδα “Indianapolis News” (ο Κουέϊλ εκλεγόταν στην Ιντιάνα) αποκάλυψε ότι ένας πρώην διευθυντής της είχε παρέμβει για να κάνει τη θητεία του ο Νταν στην Εθνοφρουρά και να μην πατήσει ποτέ στο Βιετνάμ.
Θέλετε και συνέχεια; Υπάρχει και συνέχεια! Κατά την εξαετή παρουσία του στην Εθνοφρουρά, ο Κουέϊλ ήταν σε «υπηρεσία» μόνο τα Σαββατοκύριακα και απασχολείτο βασικά με τη συγγραφή δελτίων Τύπου. Καλείτο επίσης σε αθλοπαιδιές κατά τη διάρκεια του θέρους, τα γνωστά “summer camps”, σπουδάζοντας παράλληλα στη Νομική. Όσο για τη θητεία του στη Γερουσία των ΗΠΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι αναλώθηκε κυρίως σε ύμνους αναφορικά με την παρέμβαση των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και σε διαρκείς εκκλήσεις για αύξηση του προϋπολογισμού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. ο.ε.δ.