Όταν η Αθήνα καταφέρνει να γίνει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα

Λυπούμαι αλλά το στόρι με τη ρώσικη δραχμή είναι μόνο για το τουίτερ. Είναι από αυτές τις χαζομαρίτσες που συγκλονίζουν τους αρουραίους και επιτρέπουν στα κομματικά τρολάκια να δικαιολογήσουν τα μισθά τους. Και όσο για τον Ολάντ, μόνο στα γκομενικά τον εμπιστεύομαι. Εκεί μάλιστα, να δεχθώ ό,τι και να μου πει. Τσάμπιον είναι ο άνθρωπος, οφείλουμε να γονατίσουμε μπροστά του. Αλλά στην πολιτική και στις παραφυάδες της έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι πρόκειται περί αστείου μεγέθους. Δεν πειράζει, βρήκαν ευκαιρία όλοι να κάνουν δηλώσεις και ξεχαρμανιάσανε καπάκι με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μένα πάντως η είδηση των ημερών είναι άλλη. Είναι ότι ξεκινάει η κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό. Όπως διαβάζω από το ρεπορτάζ, η σχετική σύμβαση υπεγράφη την περασμένη Δευτέρα και βάσει του σχεδιασμού το τέμενος δεν θα έχει μιναρέδες για να ταιριάζει στη φυσιογνωμία της περιοχής. Θα καλύπτει επίσης μια έκταση 850 τετραγωνικών μέτρων, συν το σχετικό πράσινο, και θα μπορεί να εξυπηρετεί περί τους 400 πιστούς. Κι έτσι, σε έξι μηνάκια το πολύ θα πάψει η Αθήνα να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που στερείται τέτοιου λατρευτικού χώρου.

Όπου βεβαίως αυτό το «στερείται» σηκώνει πολύ νερό. Θυμάμαι ακόμη τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει προ τριετίας ο καλός φίλος και συνάδελφος Νικήτας Καραγιάννης από τα αυτοσχέδια τζαμιά στην πρωτεύουσα και χαμογελάω πικρά. Οι δόλιοι οι Μουσουλμάνοι καταφεύγουν σε κάθε είδους αυτοσχέδιες κατασκευές για να λατρέψουν τον Αλλάχ, με αποτελέσματα σχεδόν κινηματογραφικά. Κάτι υπόγεια, κάτι πλυσταριά, κάτι κοτέτσια ανήλιαγα, με στριμωγμένο κόσμο και κοσμάκη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εκδηλώσει την πίστη του. Ταλαιπωρία και χυμαδιό και ταπείνωση άνευ αιτίας…

Και προβλήματα ασφαλείας επίσης. Άντε να συμβεί κανάς πανικός σε ένα υπόγειο με εκατό άτομα μέσα και να ψάχνουνε να βρούνε την πόρτα. Σκηνές Θύρας 7 θα προκύψουν και τρέξε ύστερα να εξηγήσεις στα εκατοντάδες εκατομμύρια πιστών του Ισλάμ ανά την υφήλιο ότι εσύ ως ελληνική πολιτεία το μελέταγες το θέμα λίγο παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε. Χώρια η άλλη η ασφάλεια, η εθνική. Πολύ καλύτερα παρατηρείς και ανιχνεύεις ένα φαινόμενο όταν συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου, σε έναν χώρο που τον ξέρεις. Που γνωρίζεις ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει και πόση ώρα κάθεται μέσα. Άλλο πράγμα είναι αυτό και άλλο το μπούνκερ στη μέση του πουθενά όπου εκκολάπτονται μυστήριες και επικίνδυνες καταστάσεις. Άσε που άμα το φτιάξεις το τέμενος το νορμάλ, θα μπορείς κατόπιν να ζητάς το κλείσιμο των αυτοσχέδιων χώρων λατρείας. Ενώ τώρα, έτσι και το κάνεις, θα ξεκινήσει δικαίως καυγάς τρικούβερτος.

Οπότε ας αφήσουμε τον Βλαδίμηρο Πούτιν να αποδομεί την πολιτική σκηνή της Δύσεως con gusto και ας χαρούμε που επιτέλους λύνεται ένα χρόνιο και σημαντικό πρόβλημα. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα, στη χώρα του «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Και της φαιδράς πορτοκαλέας φυσικά, όπως απέδειξε για μία ακόμη φορά η πρόσφατη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά. Θυμίστε μου την επόμενη φορά να σας μιλήσω και για τα δικά μου τα πτυχία…