Ολίγα συμπεράσματα μακριά από παραμύθια για παιδιά

Δίνω το κείμενο το χθεσινό για το Ποταμάκι που ετοιμάζεται για μια βόλτα στον Αχέροντα, πετάγεται η Ντία από το διπλανό γραφείο, μου τη λέει:
«Εγώ δεν περίμενα Ποτάμι σήμερα, περίμενα ΠΑΣΟΚ….»
«Και γιατί παρακαλώ;», τη ρωτάω.
«Γιατί σήμερα κλείσανε 35 χρόνια από την εκλογική νίκη του ’81!»

Δίκιο η Ντία, τάβλα εγώ. Επειδή όμως ο καλός Θεός μας δίνει ακόμη μέρες κι επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν δεν υλοποίησε ακόμη την απειλή του να τσουρνέψει Θεσσαλονίκη και Αιγαίο (έχω λευκό φύλλο πορείας, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…), αυτό που δεν έγραψα χθες, θα το γράψω σήμερα.

Θα ξεκινήσω με μια ιστοριούλα που μου είχε πει κάποτε ο φίλος μου ο Άγγελος Μαστοράκης. Με ήρωα έναν πλανόδιο πωλητή βιβλίων στη δεκαετία του ογδόντα. Ένα πνεύμα ελεύθερο και επαναστατικό, που γύρναγε με το βαλιτσάκι του στα Εξάρχεια, στη Νεάπολη και στην Ομόνοια προς άγραν πελατών. Μια φορά λοιπόν πέρασε κι από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Είχε κι εκεί αγοραστές, ψωνίζανε βιβλία, ήταν και καλοπληρωτές, στην ώρα τους.

Κι έναν απ’ αυτούς είδε την ώρα που χαιρετιότανε με τον θυρωρό. Τον χαιρέτησε κι αυτός και του έσκασε το μυστικό: «Ανέβα ρε μαλάκα στον τρίτο. Διορίζουνε!» Τον κοίταξε ο πλανόδιος, τον ξανακοίταξε, πήγε κάτι να πει, έφυγε ο άλλος, βιαζότανε. Του ξύπνησε η περιέργεια του βιβλιοπώλη, ανέβηκε στον τρίτο, είδε μια ουρά, στήθηκε, έφτασε κάποια στιγμή μπροστά σε ένα γραφείο, έδωσε το όνομά του, πήρε ένα χαρτάκι, έφυγε. Και την άλλη μέρα παρουσιάστηκε σε ένα Υπουργείο και ανέλαβε τα καθήκοντά του!

Θα μπορούσαμε να μείνουμε εκεί και στα λαμέ κυπαρισσί κοστούμια του Μένιου και στο δωράκι των 500 εκατομμυρίων και στην Τουρλουμούση και στους μουσάτους πρασινοφρουρούς και στις «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» και στη μάχη του τελάρου και στο «ΚΛΙΚ» ακόμη ακόμη. Στα φαινόμενα του αντρεϊκού ΠΑΣΟΚ, όταν η τηλεόραση δεν κυβερνούσε τον κόσμο και τα social media δεν καταβρόχθιζαν τον χρόνο και τη συνείδησή μας. Άλλωστε τότε υπήρχαν λεφτά και δεν τα είχαν μασουλήσει το Χρηματιστήριο, το ευρώ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα πανέμορφα κόλπα του Σημίτη και η εκπάγλου καλλονής αισιοδοξία του Γιώργου Παπανδρέου.

Ας συμφωνήσουμε όμως σε δυο τρία συμπεράσματα, για να μην το κάνουμε σεντονιάδα. Το ΠΑΣΟΚ έδρασε αποτελεσματικά για να βγει η Ελλάδα από τον Βαλκανικό βούρκο. Το ΠΑΣΟΚ στερέωσε την δημοκρατία και ξαπέστειλε στο χρονοντούλαπο τα χουντικά σταγονίδια. Το ΠΑΣΟΚ έδωσε ψωμάκι σε κόσμο που τράβαγε κουπί χρόνια και χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ απελευθέρωσε κοινωνικές δυνάμεις τρομαγμένες και σιδηροδέσμιες επί σειρά δεκαετιών. Το ΠΑΣΟΚ πολέμησε τα παλιά τζάκια που λυμαίνονταν την οικονομία και απομυζούσαν τους κρατικούς πόρους.

Κι από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε νέα τζάκια που λυμαίνονταν την οικονομία και απομυζούσαν τους κρατικούς πόρους. Το ΠΑΣΟΚ πήρε πίσω το ψωμάκι που είχε δώσει στον κόσμο και φόρτωσε τη χώρα με δάνεια. Το ΠΑΣΟΚ στήριξε πολιτικές όχι απλώς δεξιόστροφες αλλά στα όρια του αντιδημοκρατικού. Το ΠΑΣΟΚ έκανε τη χώρα καρνάβαλο την ώρα που πούλαγε το στόρι της ισχυρής Ελλάδας. Το ΠΑΣΟΚ επέβαλε την νοοτροπία «ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώλος μας».

Η σούμα; Κοιτάξτε σήμερα στην τσέπη σας, στο κούτελό σας και στα έδρανα της Βουλής και θα το δείτε. Τα υπόλοιπα είναι όλα παραμύθια για μικρά παιδιά.