Αν δεν πετύχουμε ελάφρυνση, η αποτυχία θα γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Όταν ήμουνα μικρός μπέρδευα πάντοτε την στρατηγική με την τακτική. Τι είναι το ένα τι είναι το άλλο, αδύνατον να βγάλω άκρη. Έλυνα τα πιο περίπλοκα προβλήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών, αλλά αυτό με τίποτα. Ώσπου μπήκε μπροστά μου η διεθνής πολιτική και έβγαλα άκρη. Τα πυρηνικά μπήκαν δηλαδή, για να πω την αλήθεια. Τακτικά ήταν αυτά που έκαναν μπουρλότο τον κόσμο σε μικρή απόσταση και στρατηγικά όσα είχαν ως στόχο όλο τον πλανήτη. Κοντά και μακριά δηλαδή. Κάτι σαν τις κινήσεις τις κυβερνητικές για το σήμερα και το αύριο. Ή μάλλον καλύτερα το μεθαύριο…

Να το σπάσω σε πενηνταράκια, γιατί είμαι και ξενύχτης από το ντιμπέιτ Χίλαρι-Τραμπ και βλέπω και ολίγα φαντάσματα. Δεν πα’ να είναι Τσίπρας στο γκουβέρνο, δεν πα’ να είναι Μητσοτάκης, δεν πα’ να είναι Καμμένος, δεν πα’ να είναι Θεοδωράκης (ή μάλλον τον Θεοδωράκη διαγράψτε τον), δεν πα’ να είναι Γεννηματά, δεν πα’ να είναι Κουτσούμπας, άμα δεν έχεις αυτό το πράγμα που τόσο κομψά ονομάζουμε «ελάφρυνση του χρέους», προκοπή δεν κάνουμε ως χώρα και έθνος και ως πατρίς της φαιδράς πορτοκαλέας. Ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο. Ποτέ; Ποτέ! Το γράφω και με κεφαλαία αν θέλετε.

Όσο και να ψηφίζει η Βουλή νομοσχέδια για την «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία» (και με συντριπτική πλειοψηφία μάλιστα!), όσο και να προσφέρονται κουπόνια στις λαϊκές αγορές, όσο και να τρέχουν επιδόματα και επιδοματάκια στους ανέργους και απόρους και αναξιοπαθούντες, όσο και να βοηθάνε οργανώσεις και ΜΚΟ και σύλλογοι και σύνδεσμοι και ποδοσφαιρικές ομάδες όσους και όσες υποφέρουν, δουλειά δεν γίνεται. Αυτά είναι ασπιρίνες για τον καρκίνο, αυτά είναι τακτικές κινήσεις για να μην πάμε ολοσούμπιτοι στον γκρεμό και σκάσουμε σαν τα καρπούζια.

Η στρατηγική, από την άλλη, είναι μία. Μπαίνει το χρέος σε μια σειρά, μπαίνει κι η χώρα σε μια σειρά. Διότι όταν διαβάζεις ότι το 2024 είμαστε στον κουβά γύρω στα 33 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους και χρεολύσια και γνωρίζεις πολύ καλά ότι όλος, μα όλος ο ΕΝΦΙΑ δεν υπερβαίνει τα 4 δισεκατομμύρια ετησίως, καταλαβαίνεις πολύ καλά πως το πρόβλημα δεν λύνεται. Ας τον γδάρεις ρε φίλε τον Έλληνα, ας την γδάρεις την Ελληνίδα, ας τους φας την πέτσα που λέμε και στο χωριό μου. Πουθενά δεν θα φτάσεις, όσο και να προσπαθείς. Όσο το χρέος παραμένει πέτρα στο λαιμό σου, λύση δεν υπάρχει. Θα είσαι σκλάβος και θα φυτοζωείς.

Το είπε κι ο Τσακαλώτος άλλωστε σε μια από τις όχι και τόσο σπάνιες εκρήξεις ειλικρίνειάς του. Αν δεν πετύχουμε ελάφρυνση του χρέους, η αποτυχία θα γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Είτε αυτή την κυβέρνηση έχουμε, το επαναλαμβάνω, είτε κάποια άλλη. Αν, πάλι, την πετύχουμε την ελάφρυνση, μπορούμε να κοιτάμε προς το μέλλον και να μην βλέπουμε μόνο καταιγίδες. Και αυτός που θα την πετύχει θα έχει μπροστά του προοπτική οκταετίας, είτε αρέσει στους πολιτικούς του αντιπάλους είτε όχι…