Όταν είναι όλοι ένοχοι και ουδείς αθώος

Το στόρι με τη Μόρια είναι λίγο σαν το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» της Άγκαθα Κρίστι. Όπου ψάχνει ο δόλιος ο Ηρακλής Πουαρώ να ανακαλύψει το δολοφόνο και πρώτα βρίσκει ότι είναι ο τάδε κι ύστερα βρίσκει ότι είναι ο δείνα και ακολούθως βρίσκει ότι είναι κάποιος τρίτος και έπειτα βρίσκει ότι είναι ένας άλλος και πάει λέγοντας, ώσπου στο τέλος καταλήγει στο στενόχωρο συμπέρασμα: Όλοι ένοχοι είναι!

Ένοχος είναι ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Του έχω απεριόριστη εκτίμηση, τον εμπιστεύομαι και γνωρίζω πολύ καλά πόσο αγαθές είναι πάντοτε οι προθέσεις του. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση τα έκανε θάλασσα. Βλέπεις ρε άνθρωπε ότι έρχεται μετεωρολογικό φαινόμενο του στυλ «μια φορά στα είκοσι χρόνια» και δεν σπεύδεις να πάρεις τα μέτρα σου; Εντάξει, το ξέρω, μας έχουν φλομώσει στην παραμύθα οι μετεωρολόγοι, αλλά αν κάτσει η στραβή αυτή η φορά; Γιατί να μην έχεις κάνει μια προετοιμασία έτσι για το ονόρε;

Κι ας πούμε ότι σε απασχολούσαν σοβαρότερα πράγματα, τίποτα θεσμικά, τίποτα ευρωπαϊκά, τίποτα προγράμματα, ξερωγώ. Μετά που πέφτει το χιόνι με το βυτίο και γίνεται της τρελής, γιατί δεν βάνεις φωτιά στα μπατζάκια σου; Συγγνώμη, αλλά και ο τελευταίος λαχαναγορίτης στου Ρέντη άμα το έβλεπε αυτό το πράγμα θα έβρισκε είκοσι αργόσχολους, θα τους έδινε από μια κατοσταρού έκαστον και θα τους έστελνε να φτυαρίσουν τις νιφάδες. Απλό είναι, δεν θέλει σκέψη πυρηνικού φυσικού.  Κι άμα απαιτείται διαδικασία και γραφειοκρατία για να βγει το ποσό, βγάλτα απ’ την τσέπη σου υπουργέ μου και πάρτα ύστερα απ’ τον κρατικό κορβανά. Απλό είναι, πολύ απλό.

Ένοχη είναι η τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης. Καλά κονομήσανε τα παλικάρια από τους πρόσφυγες και τις ΜΚΟ το 2015 που ερχότανε μλιούνια οι βάρκες και τώρα κάνουνε την πάπια. Το είχα γράψει τότε για μία από τις πολλές ΜΚΟ, που απασχολούσε επί ένα σωρό μήνες 120 ντόπιους, με μίνιμουμ ένα χιλιαρικάκι το μήνα έκαστον. Αυτά τα πλάσματα, δεν μπορούσαν να πάνε τώρα να βοηθήσουν και να φτυαρίσουν; Για να μην πω για τους ξενοδόχους της πόλης, που επίσης αποκόμισαν τρελά φράγκα από τους πρόσφυγες σε νεκρή σαιζόν και τώρα τους βρωμάνε και τους ζέχνουνε οι κακομοίρηδες που παγώνουν στο κρύο. Ντροπή και αίσχος και μην βάλω στο στόμα μου και τους παπάδες που δεν ανοίγουν τις εκκλησίες…

Ένοχα, τέλος, είναι τα media. Τα οποία media (όχι εμείς εδώ στο Νewpost) όλο το χρόνο τους έχουνε γραμμένους τους πρόσφυγες εκεί που δεν πιάνει μελάνι και ξαφνικά θυμούνται ότι είναι άνθρωποι μόνο και μόνο για να σκίσουνε την κυβέρνηση. Είναι τα ίδια media που όταν, εντελώς τυχαία, προ ημερών τετραπλασιάστηκε για ένα τριήμερο η ροή προσφύγω, έσπευσαν να πουλήσουν τρομολαγνεία γράφοντας «άνοιξε την κάνουλα ο Ερντογάν». Μεταξύ μας τώρα πουλάκια μου, και αφήστε παρακαλώ στην άκρη τις ευαισθησίες. Γνωριζόμαστε όλοι και όλες στο συνάφι και αυτού του είδους η κοροϊδία είναι ακόμη πιο κατάπτυστη. Τελεία. Τελεία και παύλα και αντίο σας.

Υ.Γ.: Για όσους επιμένουν να ντρέπονται για την πατρίδα τους, μόνο ξιδάκι μπορώ να προσφέρω. Αν ήταν έτσι, τότε στη Γαλλία που παίρνουν οι αστυνομικοί τις κουβέρτες των αστέγων και των προσφύγων (αναφορά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, όχι του Ξανθάκη) έπρεπε να ρίξουμε όλα τα πυρηνικά του κόσμου και να την κάνουμε γυαλί στους αιώνας των αιώνων. Ξιδάκι και πολύ σας πάει.