ΒΙΒΛΙΟ

«Κάθε στιγμή μετράει» επί χάρτου

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2015, 16:11 / Ανανεώθηκε 16 Μαρτίου 2015, 16:11
«Κάθε στιγμή μετράει» επί χάρτου
Facebook Twitter Whatsapp

Το μυθιστόρημα που μετέφεραν στην οθόνη οι Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και Γουός Γουεστμόρλαντ με πρωταγωνίστρια την Τζούλιαν Μουρ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Το μυθιστόρημα που μετέφεραν στην οθόνη οι Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και Γουός Γουεστμόρλαντ με πρωταγωνίστρια την Τζούλιαν Μουρ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Υπάρχει μια σοφή συμβουλή που έδιναν οι παλιότεροι στους λάτρεις του σινεμά και της λογοτεχνίας: όταν ένα βιβλίο σας έχει συγκινήσει πολύ, αποφύγετε την κινηματογραφική μεταφορά του. Σπάνια μια ταινία καταφέρνει να σταθεί στο ύψος ενός πραγματικά μεγάλου βιβλίου, πολλοί σκηνοθέτες όμως, με αφετηρία ένα μέτριο βιβλίο έφτιαξαν αριστουργήματα.

Στην περίπτωση του «Κάθε στιγμή μετράει» η συμβουλή, για τους έλληνες αναγνώστες τουλάχιστον, δεν έχει ισχύ. Το βιβλίο και η ταινία έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα σχεδόν ταυτόχρονα και, βάσει του νόμου των πιθανοτήτων,  οι περισσότεροι από εμάς να δούνε πρώτα την ταινία πριν αποφασίσουν να εντρυφήσουν  στο λογοτεχνικό έργο.

Εκείνοι που θα αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα, δεν θα απογοητευτούν. Η συγγραφέας Λίζα Τζενόβα, διδάκτωρ νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είναι γνώστης όλων των πτυχών της νόσου του Αλτσχάιμερ, του θέματος που πραγματεύεται το βιβλίο. Και, εκτός από επιστημονική επάρκεια, διαθέτει το σπάνιο χάρισμα της ενσυναίσθησης –δεν παρατηρεί απλώς τα «αντικείμενα» της έρευνάς της αλλά προσπαθεί να βάλει τον εαυτό της στη θέση τους, στη θέση των ανθρώπων που αντιλαμβάνονται ότι το μυαλό τους και η ζωής τους τούς εγκαταλείπουν αναίτια και απρογραμμάτιστα.

 

Το «Κάθε στιγμή μετράει» είναι η ιστορία μιας νέας γυναίκας, επιτυχημένης επιστήμονος, συζύγου και μητέρας, η οποία ανακαλύπτει ότι πάσχει από τη νόσο –η γκάμα των συναισθημάτων και των σκέψεων που περνούν από το μυαλό της Άλις Χάουλαντ περιέχει τα πάντα: από τον αυτοοικτιρμό ως τον θυμό και την απελπισία. Πλάι της, ως παράπλευρες απώλειες, οι άνθρωποι του οικογενειακού της περιβάλλοντος.

Η Χάουλαντ, κατά διαβολική σύμπτωση, είναι μια γυναίκα που ζει από το μυαλό της, από την ικανότητά της να κάνει πολύπλοκους συλλογισμούς και να μιλάει με ευφράδεια που αποσπά την προσοχή των συναδέλφων της γλωσσολόγων και των φοιτητών της. Η απώλεια της μνήμης της και η αδυναμία της να εκφραστεί σωστά  δεν την τρομοκρατούν απλώς –ακυρώνουν τον ίδιο τον λόγο ύπαρξής της. Φτάνει ακόμα και στο σημείο να ζηλεύει τους καρκινοπαθείς: Εκείνοι χαίρουν του σεβασμού και της συμπάθειας των γύρω τους ενώ οι άνθρωποι με προχωρημένο Αλτσχάιμερ εμπνέουν φόβο και , συχνά, αηδία.

Η ίδια προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει ζωντανά τα κομμάτια της προσωπικότητάς της που απειλούνται από τη λήθη και την αξιοπρέπειά της –θα επιστρατεύσει και το τελευταίο ίχνος δύναμης που της απομένει για να παραμείνει ο εαυτός της, η Άλις. Όμως ο αγώνας που δίνει είναι άνισος, είναι ταυτόχρονα ο ναυαγός και η θάλασσα στην οποία βυθίζεται.

 


Η συγγραφέας του βιβλίου Λίζα Τζενόβα.

Το βιβλίο είναι καλό. Και είναι διπλά καλό για εκείνους που έχουν εμπειρία του τι σημαίνει η ζωή με έναν άνθρωπο που πάσχει από εκφυλιστικά ασθένεια. Για εκείνους ειδικά το «Κάθε στιγμή μετράει» είναι μια σπίθα αισιοδοξίας στο σκοτάδι που τους περιβάλλει. Το μήνυμα που μεταφέρει είναι απλό: κάτω από τα φτιασίδια της ασθένειας ο άνθρωπος είναι πάντα ο ίδιος.

Ακόμα κι αν δυσκολεύεστε να το πιστέψετε, το παράδειγμα των δύο σεναριογράφων και σκηνοθετών της ταινίας θα σας πείσει. Ο Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και ο Γουός Γουεστμόρλαντ, ζευγάρι στη ζωή και στον κινηματογράφο, ανέλαβαν το έργο της μεταφοράς του βιβλίου στην οθόνη σε μια δύσκολη καμπή της κοινής τους ζωής. Ο Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ είχε μόλις διαγνωστεί με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση , γνωστή και ως πάθηση του Λου Γκέρινγκ.

«Κάθε στιγμή μετράει», Λίζα Τζενόβα, Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη.