ΒΙΒΛΙΟ

Πως τα μαθηματικά φέρνουν την ευτυχία

Δημοσίευση 7 Απριλίου 2015, 16:39 / Ανανεώθηκε 7 Απριλίου 2015, 16:39
Πως τα μαθηματικά φέρνουν την ευτυχία
Facebook Twitter Whatsapp

Το best seller «Συναισθηματικές εξισώσεις» του Τσιπ Κόνλεϊ, επιχειρηματίας, επαγγελματία ομιλητής και συγγραφέα κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις  Κέδρος.  

Ο Τσιπ Κόνλεϊ είναι μια από εκείνες τις περιπτώσεις που υποθάλπονται από την αμερικάνικη ψυχοσύνθεση και το οικονομικό περιβάλλον. Μετά από χρόνια σπουδών ανθρωπιστικών επιστημών και διοίκησης επιχειρήσεων, ίδρυσε την ξενοδοχειακή εταιρία Joie de Vivre Hospitality, η οποία βραβεύτηκε με την ανώτερη διάκριση του κλάδου, και επιδόθηκε σε ένα σερί διαλέξεων «παρακίνησης» (motivational speech) με μεγάλη επιτυχία πριν κυκλοφορήσει το πρώτο βιβλίο του, «Peak», http://www.amazon.com/Peak-Great-Companies-Their-Maslow/dp/0787988618  το 2007. Το βιβλίο πραγματευόταν τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο επιχειρηματίας όταν η εταιρεία του βρέθηκε αντιμέτωπη με την καθίζηση του τομέα τν ιντερνετικών επιχειρήσεων το 2000. Τότε, τη λύση έδωσε οι θεωρίες του αμερικανού ψυχολόγου και φιλοσόφου Αμπραχάμ Μάσλοου (1908-1970) που υποστήριζε ότι οι ανάγκες του ανθρώπου έχουν τη μορφή πυραμίδας. Το βιβλίο-περιττό να πούμε- έσκισε.  

 

Το δεύτερο βιβλίο του, «Συναισθηματικές εξισώσεις», κυκλοφόρησε στην Αμερική το 2013 και, πριν λαλήσει πετεινός, σκαρφάλωσε στην κορυφή της λίστα των ευπώλητων των New York Times. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο πρακτικής φιλοσοφίας που αποσκοπεί στο να μας κινητοποιήσει πνευματικά και συναισθηματικά προς τη διπλή κατεύθυνση της ευτυχίας και της επιτυχίας. Όμως εδώ τα εργαλεία είναι διαφορετικά –προέρχονται από την επιστήμη των μαθηματικών. Ο συγγραφέας, αφού αντιμετώπισε μια σειρά από προσωπικά και επαγγελματικά προβλήματα,  επινόησε μια σειρά από εξισώσεις που του επέτρεψαν να διαχειριστεί ορθολογικά τις μεταβλητές της καθημερινής πραγματικότητας.

 

Η επιτυχία των «Συναισθηματικών εξισώσεων» οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες: Την αδιαμφισβήτητη πειθώ του συγγραφέα, την οργανωμένη σκέψη του που πολλοί θα την ζήλευαν, τις πρωτότυπες ιδέες του και την ικανότητά του να συναισθάνεται τα προβλήματα των άλλων –ο αναγνώστης αναγνωρίζει τον εαυτό του στις καταστάσεις της οποίες περιγράφει ο Κόνλεϊ.

Το βιβλίο «Συναισθηματικές εξισώσεις» του Τσιπ Κόνλεϊ κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Κέδρος.