ΒΙΒΛΙΟ

Έφυγε από τη ζωή η εκδότρια Μάγδα Κοτζιά

Δημοσίευση 14 Απριλίου 2015, 18:51 / Ανανεώθηκε 14 Απριλίου 2015, 18:04
Έφυγε από τη ζωή η εκδότρια Μάγδα Κοτζιά
Facebook Twitter Whatsapp

Η ψυχή των εκδόσεων Εξάντας, μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες της ελληνικού εκδοτικού χώρου μεταπολιτευτικά, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης 14 Απριλίου.

Η ψυχή των εκδόσεων Εξάντας, μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες της ελληνικού εκδοτικού χώρου μεταπολιτευτικά, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης 14 Απριλίου.

Όσοι την γνώρισαν έστω και φευγαλέα θα θυμούνται πάντα μια πολύ ωραία γυναίκα, καλλιεργημένη και ανήσυχη που γύρω της συσπείρωνε τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες και διανοητές όχι μόνο τα γενιάς της αλλά και μεγαλύτερους και, με τη πάροδο των χρόνων, νεότερους. Διότι η Μάγδα Κοτζιά, εκτός από μορφωμένη –είχε σπουδάσει Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο- και κοσμογυρισμένη –η αναγκαστική αυτοεξορία της στο Παρίσι από το 1968 έως τη μεταπολίτευση λόγω αντιδικτατορικής δράσης από τις γραμμές της Δημοκρατικής Άμυνας την έφερε σε επαφή με μερικά από τα λαμπρότερα πνεύματα της εποχής της- διέθετε το χάρισμα της αποφασιστικότητας. Μετά από την επιστροφή της στα πάτρια εδάφη το 1973 ίδρυσε στη γενέτειρά της Θεσσαλονίκη το Βιβλιοπωλείο Κοτζιά, μια κυψέλη συζητήσεων και αναζητήσεων που όταν έβαλε λουκέτο τη δεκαετία του ’90 πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για τέλος εποχής. Όμως το αποφασιστικό δεύτερο βήμα, η ίδρυση του εκδοτικού οίκου Εξάντας, συνέβη το 1974.

Ο Εξάντας τα χρόνια της λειτουργίας του κυκλοφόρησε περισσότερους από 1.000 τίτλους ξένης πεζογραφίας, παιδικής λογοτεχνίας, ψυχολογίας και τέχνης. Τίτλους επιλεγμένους όχι ανάμεσα στις λίστες των ευπώλητων των ξένων μεγάλων αγορών αλλά με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια. Στη Μάγδα Κοτζιά και στον Εξάντα χρωστάμε τη γνωριμία μας με τους Ερνέστο Σάμπατο, Φερνάντο Πεσσόα, Χόρχε Σεμπρούν και πολλούς άλλους. Της χρωστάμε επίσης πολλά γιατί η αγάπη της για την τέχνη, μια αγάπη που σφυρηλατήθηκε στο Παρίσι μέσα από τη στενή φιλία της με τη Χρύσα Ρωμανού και τον Νίκο  Κεσσανλή πλούτισε τις βιβλιοθήκες μας και τις γνώσεις μας για τον κόσμο. Άλλωστε η τέχνη με τις μορφές της μεταξοτυπίας και της αφίσας βρίσκονταν στον πυρήνα της πρώτης εκδοτικής απόπειράς της στο Παρίσι, στην οποία το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αφιέρωσε εκτενή έκθεση το 2012.

Για τον θάνατο της Μάγδας Κοτζιά ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πριν αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του εκδοτικού χώρου στην Ελλάδα, η Μάγδα Κοτζιά είχε, ήδη, διακριθεί για τη βαθιά της καλλιέργεια και την πολιτική της ενάργεια. Διαφεύγοντας στο Παρίσι εξαιτίας της Δικτατορίας, στήριξε την εικαστική πρωτοπορία της εποχής. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αφοσιώθηκε στον εκδοτικό χώρο, τον οποίο υπηρέτησε και θεσμικά. Ο κόσμος της ανάγνωσης τής οφείλει τη γνωριμία με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες και ξένους λογοτέχνες και διανοητές. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της».