ΒΙΒΛΙΟ

«Οι Κόκκινες Βασίλισσες» του Τζόναθαν Λέθεμ

Δημοσίευση 29 Μαΐου 2015, 16:43 / Ανανεώθηκε 29 Μαΐου 2015, 16:43
«Οι Κόκκινες Βασίλισσες» του Τζόναθαν Λέθεμ
Facebook Twitter Whatsapp

Η περιπέτεια της αμερικάνικης αριστεράς μέσα από τις ιστορίες δύο γυναικών, μαμάς και κόρης, και των ανδρών που θα βρεθούν στο δρόμο τους.

Η περιπέτεια της αμερικάνικης αριστεράς μέσα από τις ιστορίες δύο γυναικών, μαμάς και κόρης, και των ανδρών που θα βρεθούν στο δρόμο τους.

Η Ρόουζ Ζίμερ είναι εβραία κομμουνίστρια με καταγωγή από τις επαρχίες μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας που άλλαζαν αφεντικό κατά πώς άλλαζε η φορά του ανέμου. Η περιπέτεια της ζωής θα την φέρει στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, μαζί με τον επίσης εβραίο κομμουνιστή σύζυγό της και τη μητέρα του, φυγάδες από τις ναζιστικές διώξεις που νοσταλγούν πάντα τη ζωή τους στη Γερμανία. Θα αποκτήσουν μια κόρη, τη Μίριαμ, όμως εκείνος δεν θα ριζώσει ποτέ στην αμερικάνικη ήπειρο –όταν το Κόμμα θα του προτείνει να επιστρέψει για κάποια αδιευκρίνιστη αποστολή στην Ανατολική Γερμανία, εκείνος δεν θα χάσει λεπτό.

Η Μίριαμ, σύμμαχος και αντίπαλος της μητέρας της, θα κάνει τη δική της επανάσταση, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των γειτόνων και του ραβίνου. Θα εισχωρήσει στο κύκλωμα της αντικουλτούρας, θα ζήσει σε κοινόβια, θα καπνίσει και θα πιεί, θα παντρευτεί έναν αποτυχημένο φολκ τραγουδιστή και θα αποκτήσει έναν γιό. Και μετά, έχοντας αφήσει τον γιό της στα χέρια μια ομάδας Κουάκερων, θα σκοτωθεί μαζί με τον άντρα της ακολουθώντας το όραμα της επανάστασης στη Νικαράγουα.

 

Μέσα από την ιστορία της Ρόουζ, της αμφίθυμης Εβραίας, της κομμουνίστριας που το κόμμα την απέβαλε αφού δεν ενέκρινε τον δεσμό της με έναν παντρεμένο, μαύρο αστυνομικό, και της κόρης της διαγράφεται η  ιστορία μιας «άλλης» Αμερικής. Εκείνης των εργατικών κινητοποιήσεων, των μαχητικών διαδηλώσεων, της αλληλεγγύης αλλά και του ομφάλιου λώρου με τον «παλιό κόσμο», την Ευρώπη. Μια Αμερικής που, αν κρίνει κανείς από τα όσα λέγονται και γράφονται σήμερα, δεν υπήρξε ποτέ.

Το βιβλίο του Τζόναθαν Λέθεμ «Οι Κόκκινες Βασίλισσες» είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα στην παράδοση του Μεγάλου Αμερικάνικου Μυθιστορήματος. Φλύαρο σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά πάντα καίριο περιγράφει τις υπόγειες διαδρομές που ακολούθησαν άνθρωποι και ιδέες στην μεταπολεμική Αμερική, απαντώντας εν μέρει στα ερωτήματα εκείνων που απορούν πως έγινε το άλμα από τον Ντίλαν (του τότε) στο Tea Party (του τώρα). Διαβάζεται μόνο του ή σε συνδυασμό με το «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή» του Φίλιπ Ροθ.

 «Οι Κόκκινες Βασίλισσες», Τζόναθαν Λέθεμ, εκδόσεις Κέδρος