current views are: 2

9 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση14:40

Ο Φίλιπ Κερ και μια «Φλόγα που σιγοκαίει»

Το ένατο βιβλίο του διάσημου συγγραφέα με ήρωα τον τέως επιθεωρητή Μπέρνι Γκούντερ κυκλοφορεί στα ελληνικά.

Δημοσίευση 14:40’
αρθρο-newpost

Το ένατο βιβλίο του διάσημου συγγραφέα με ήρωα τον τέως επιθεωρητή Μπέρνι Γκούντερ κυκλοφορεί στα ελληνικά.

Το ένατο βιβλίο του διάσημου συγγραφέα με ήρωα τον τέως επιθεωρητή Μπέρνι Γκούντερ κυκλοφορεί στα ελληνικά.

Όσοι έχουν διαβάσει έστω και ένα από τα βιβλία της «Τριλογίας του Βερολίνου», εκεί όπου γεννήθηκε και  ανδρώθηκε ο επιθεωρητής Μπέρνι Γκούντερ, έχουν τη φιγούρα του στο μυαλό τους. Ούτε ωραίος, ούτε άσχημος, προικισμένος με όλες τις κακές συνήθειες ενός μοναχικού ανθρώπου –πίνει περισσότερο απ’ όσο πρέπει, τρώει περισσότερο απ’ όσο πρέπει, καπνίζει-, εμμονικός και με μια γερή δόση κυνισμού, προσπαθεί να διατηρηθεί στην επιφάνεια ενώ το έδαφος κάτω από τα πόδια του υποχωρεί και ο ναζισμός δείχνει το τρομακτικό πρόσωπό του. Παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει την αξιοπρέπεια, την κοινή λογική και τον ανθρωπισμό του και να φέρει σε πέρας το έργο του, την προστασία των αδύναμων και την τιμωρία των εγκληματιών κατά της ζωής.

Η «Φλόγα που σιγοκαίει» είναι το ένατο βιβλίο του Κερ με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ. Ο τέως επιθεωρητής βρίσκεται πλέον στην Αργεντινή όπου έχει βρει καταφύγιο όπως και εκατοντάδες άλλοι συμπατριώτες του, άνθρωποι τους οποίους θα προτιμούσε να αποφύγει. Μια δολοφονία με θύμα μια έφηβη κοπέλα, που έχει πολλές ομοιότητες με ένα έγκλημα το οποίο τον απασχόλησε παλιότερα στο Βερολίνο, θα γίνει η αιτία να διασταυρωθούν τα βήματά του μαζί τους και ένας ολόκληρος υπόγειος κόσμος να αναδυθεί στην επιφάνεια. Ένας κόσμος από απάτριδες Ναζί, διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς, σπιούνους, απατεώνες και φοβισμένους ανθρώπους που ζουν στη σκιά του Περόν και της «λαμπερής» συζύγου του.

Οι φίλοι των ιστοριών μυστηρίου θα ενθουσιαστούν –το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ίσως το πιο πυκνό από τα έργα του Φίλιπ Κερ. Όμως ενδιαφέρον θα το βρουν και εκείνοι που αναζητούν στοιχεία για την ταραγμένη εκείνη περίοδο της αργεντίνικης ιστορίας που άφησε βαθιά ίχνη στην κοινωνική και οικονομική δομή της χώρας, ορατά διά γυμνού οφθαλμού έως και σήμερα.

«Φλόγα που σιγοκαίει», Φίλιπ Κερ, εκδόσεις Κέδρος.


σχετικα αρθρα