ΒΙΒΛΙΟ

Μια «Ακτίνα φωτός» από τον Αντρέα Καμιλλέρι

Δημοσίευση 19 Ιουνίου 2015, 18:29 / Ανανεώθηκε 19 Ιουνίου 2015, 18:29
Μια «Ακτίνα φωτός» από τον Αντρέα Καμιλλέρι
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Ιταλός δημιουργός του αστυνόμου Μονταλμπάνο γιόρτασε τα ενενηκοστά γενέθλιά του με μία ακόμα περιπέτεια –τη 19η- του ήρωά του.

Ο Ιταλός δημιουργός του αστυνόμου Μονταλμπάνο γιόρτασε τα ενενηκοστά γενέθλιά του με μία ακόμα περιπέτεια –τη 19η- του ήρωά του.

Τι είναι αυτό που κάνει κάθε νέο βιβλίο του Καμιλλέρι μια ακόμα εκδοτική επιτυχία σε χώρες με τόσο διαφορετικές αναγνωστικές συνήθειες και με ισχυρή παράδοση στο αστυνομικό μυθιστόρημα; Η απάντηση, σταχυολογώντας από τις κριτικές που έχουν δημοσιευτεί κυρίως στον αγγλικό και στον αμερικάνικο Τύπο, βρίσκεται στο ταλέντο του συγγραφέα να κατασκευάζει χαρακτήρες, με πρώτο και κύριο τον περίφημο αστυνόμο Μονταλμπάνο. Μονόχνωτος, εμμονικός, οξύθυμος και συναισθηματικά «δυσκοίλιος», ο αστυνόμος είναι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας που φέρεται απρόβλεπτα κάτω από συνθήκες πίεσης. Αργεί να σε κατακτήσει αλλά, όταν αυτό συμβεί, τον νιώθεις απόλυτα δικό σου και περιμένεις με αγωνία νέα του.

Συμπληρωματικά προς τους χαρακτήρες, λειτουργεί ο χώρος δράσης τους. Μιλάμε για τη  Σικελία της Μαφίας, της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και της παράνομης δόμησης. Ένα τοπίο το οποίο χτίζεται μέσα από τις αφηγήσεις του Καμιλλέρι, στεγνό, δύστροπο σαν τον Μονταλμπάνο, και πανέμορφο, ιδιαίτερα δίπλα στη θάλασσα.

 

Για την αγάπη του Μονταλμπάνο προς την κουζίνα της πατρίδας του την οποία τιμά με όρεξη πρωί και βράδυ και περιγράφει με σκανδαλιστική επιμονή στις λεπτομέρειες, δεν θα μιλήσουμε εδώ. Είναι σίγουρο όμως ότι οι γαστρονομικές περιπέτειες του αστυνόμου συγκινούν κόσμο και κοσμάκη.

Το 19ο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Μονταλμπάνο έρχεται ακριβώς στην κατάλληλη στιγμή. Τώρα που το καλοκαίρι μπήκε επιτέλους για τα καλά και η ανάγκη για βιβλία ευανάγνωστα μεν, άξια ανάγνωσης δε, είναι αυξημένη.

Στην «Ακτίνα φωτός» λοιπόν, η έκδοση της οποίας συνέπεσε με τα ενενηκοστά γενέθλια του συγγραφέα, ο αστυνόμος βρίσκεται αντιμέτωπος όχι με μία αλλά με τρεις υποθέσεις που απαιτούν την αμέριστη προσοχή του. Και σα να μην έφτανε το βάρος της δουλειάς, ο ήρωάς μας διανύει για άλλη μια φορά περίοδο προσωπικής κρίσης που εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Φυσικά, στην πλοκή υπάρχει μια τουλάχιστον γυναίκα.

«Ακτίνα φωτός»,  Αντρέα Καμιλλέρι, εκδόσεις Πατάκη.