ΒΙΒΛΙΟ

Γνωρίστε τον Τζον Ντίξον Καρ

Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2015, 15:49 / Ανανεώθηκε 1 Οκτωβρίου 2015, 15:49
Γνωρίστε τον Τζον Ντίξον Καρ
Facebook Twitter Whatsapp

Το «Παραθυράκι του Ιούδα» είναι μόλις το δεύτερο βιβλίο του πολυγραφότατου αμερικανού μαέστρου του αστυνομικού μυθιστορήματος που κυκλοφορεί στα ελληνικά.

Το «Παραθυράκι του Ιούδα» είναι μόλις το δεύτερο βιβλίο του πολυγραφότατου αμερικανού μαέστρου του αστυνομικού μυθιστορήματος που κυκλοφορεί στα ελληνικά.

Ο αμερικάνος μαέστρος του αστυνομικού μυθιστορήματος του προηγούμενου αιώνα παραμένει συγκριτικά άγνωστος στη χώρα μας. Τα λιγοστά έργα του που κυκλοφορούσαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λυχνάρι δεν είναι διαθέσιμα πια και πλέον, από τα πενήντα περίπου μυθιστορήματα που δημοσίευσε στη διάρκεια της ζωής του, στη γλώσσα μας μπορεί να βρει κανείς μόνο τον «Ασώματο Άνθρωπο» και, προσφάτως, το «Παραθυράκι του Ιούδα». Και τα δύο από τις εκδόσεις Τόπος.

Το «Παραθυράκι του Ιούδα» κυκλοφόρησε μέσα στο καλοκαίρι, με την ιδέα, φανταζόμαστε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάγνωση αστυνομικών μυστηρίων. Σωστό σε γενικές γραμμές, όμως όχι πάντα. Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για μυθιστορήματα της «αγγλικής» σχολής –ο Τζον Ντίξον Καρ, αν και αμερικανός, ήταν fan των μεγάλων άγγλων συναδέλφων του τους οποίους μιμούνταν αριστοτεχνικά τόσο στη δομή των βιβλίων του, όσο και στο βρετανικό φλέγμα- με ήρωες εκκεντρικούς αριστοκράτες, το φθινοπωρινό σκηνικό είναι πιο ταιριαστό.

Το «Παραθυράκι του Ιούδα», γραμμένο το 1938, ανήκει στο είδος που οι fan του αστυνομικού μυθιστορήματος γνωρίζουν ως περιπέτειες «κλειστού δωματίου». Πρόκειται στην ουσία για γρίφους στους οποίους τα εγκλήματα διαπράττονται μέσα σε δωμάτια αεροστεγώς κλειστά –εγκλήματα που οι διωκτικές αρχές δεν μπορούν να εξιχνιάσουν, αφού οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν διαθέτουν την απαραίτητη φαντασία.

Ο Τζον Ντίξον Καρ εφηύρε στη διάρκεια της συγγραφικής του καριέρας δύο χαρακτήρες ντέτεκτιβ, τον Δρ Φελ και τον δικηγόρο σερ Χένρι Μέριβεϊλ. Αμφότεροι διακρίνονται για την αντισυμβατική συμπεριφορά τους, το παράδοξο χιούμορ τους και τον φανταστικό τρόπο σκέψης τους. Αμφότεροι ασχολούνται με την διαλεύκανση εγκλημάτων σε ερασιτεχνική βάση και, φυσικά, είναι βρετανοί μέχρι το κόκκαλο.

Στο «Παραθυράκι του Ιούδα» πρωταγωνιστής είναι ο Χένρι Μέριβεϊλ. Ο δικηγόρος αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός νεαρού άντρα που κατηγορείται για τη δολοφονία του μέλλοντος πεθερού του μέσα σε ένα οχυρωμένο και κλειδαμπαρωμένο δωμάτιο. Η δολοφονία διαπράχθηκε με βέλος από τη συλλογή του πεθαμένου που είχε πάθος με την τοξοβολία.

Ο κατηγορούμενος που βρέθηκε στο ίδιο δωμάτιο με την δολοφονηθέντα είναι ο μόνος ύποπτος για τον φόνο μέχρις ότου ο δαιμόνιος δικηγόρος αρχίζει να ξετυλίγει το νήμα του εγκλήματος.

Η αφετηρία του συλλογισμού του είναι πως κάθε δωμάτιο κρύβει ένα παραθυράκι του Ιούδα –το κρυφό άνοιγμα από το οποίο οι δεσμοφύλακες μπορούσαν να παρακολουθούν απαρατήρητοι τις κινήσεις των κρατουμένων στις βρετανικές φυλακές. Για να το βρει κανείς, πρέπει απλά να αλλάξει οπτική γωνία.

«Το παραθυράκι του Ιούδα», Τζον Ντίξον Καρ, εκδ. Τόπος.