current views are: 6

8 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση12:25

Ποια είναι η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς;

Μια σχετικά άγνωστη συγγραφέας από τη Λευκορωσία είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Δημοσίευση 12:25’
αρθρο-newpost

Μια σχετικά άγνωστη συγγραφέας από τη Λευκορωσία είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Μια σχετικά άγνωστη συγγραφέας από τη Λευκορωσία είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι πολύ λίγο γνωστή στη Δύση. Καθόλου τυχαία λοιπόν η ανακοίνωση του ονόματος της πριν από λίγη ώρα συνοδεύτηκε από επιφωνήματα έκπληξης και πυρετώδεις αναζητήσεις στο ίντερνετ.

Ποιο ήταν το συμπέρασμα των αναζητήσεων; Η συγγραφέας που είναι γεννημένη το 1948 σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ουκρανίας έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στα γράμματα σε νεαρή ηλικία –άφησε το σχολείο για να απασχοληθεί ως δημοσιογράφος σε τοπική εφημερίδα της πόλης Ναρόβλ στη Λευκορωσία όπου ο λευκορώσος πατέρας της είχε μεταφέρει την οικογένεια μετά από την απόλυση του από τον σοβιετικό στρατό.

Η συνέχεια γράφτηκε με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις στα οποία η Αλεξίεβιτς κατέγραψε τις εμπειρίες των μικρών και των ασήμαντων τα χρόνια της ΕΣΣΔ αλλά εκείνα που ακολούθησαν. Τα γραπτά της –δημοσιογραφία, ποίηση και πεζογραφία- δεν την έκαναν αρεστή στο καθεστώς με αποτέλεσμα τα βιβλία της να μην κυκλοφορούν στην Λευκορωσία ενώ η ίδια διαμένει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σε καλλιτεχνική «αποικία» στην Τοσκάνη.

Τα πεζογραφήματα της Αλεξίεβιτς ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία την οποία θα μπορούσαμε να βαφτίσουμε πρόχειρα πεζογραφία-ντοκουμέντο. Το πρώτο της βιβλίο «Τομισογύνικο πρόσωπο του πολέμου» (ο τίτλος είναι δικός μας αφού το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά) πούλησε περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα όταν κυκλοφόρησε στην ΕΣΣΔ και είναι βασισμένο στις μαρτυρίες εκατοντάδων γυναικών που πήραν μέρος στην Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολούθησαν και άλλα βιβλία για την πολεμική εμπλοκή των σοβιετικών στο Αφγανιστάν («Οι μολυβένιοι στρατιώτες», εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες) και το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ («Τσέρνομπιλ», εκδ. Περίπλους), βασισμένα πάντα στην ίδια τεχνική: είχαν προηγηθεί ατελείωτες ώρες συνεντεύξεων με αυτόπτες μάρτυρες.

Η απονομή του φετινού Νόμπελ στην Αλεξίεβιτς, την 14η γυναίκα που βραβεύεται στην ιστορία του θεσμού, μπορεί να προκάλεσε μια στιγμιαία έκπληξη όμως η Σουηδική Ακαδημία μας έχει συνηθίσει σε ρηξικέλευθες επιλογές προσώπων, συχνά με κριτήρια εξωλογοτεχνικά.  


σχετικα αρθρα