ΒΙΒΛΙΟ

«Τα παιδιά της Χελιδόνας» και το «525 Τάγμα Πεζικού» επανακυκλοφορούν

Δημοσίευση 2 Νοεμβρίου 2015, 15:52 / Ανανεώθηκε 2 Νοεμβρίου 2015, 15:52
«Τα παιδιά της Χελιδόνας» και το «525 Τάγμα Πεζικού» επανακυκλοφορούν
Facebook Twitter Whatsapp

Τα δύο εξαντλημένα μυθιστορήματα του Διονύση Χαριτόπουλου επανακυκλοφορούν από τις εκδόσεις Τόπος.

Τα δύο εξαντλημένα μυθιστορήματα του Διονύση Χαριτόπουλου επανακυκλοφορούν από τις εκδόσεις Τόπος.

Κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το ’81 το «525 Τάγμα Πεζικού» και το ’83 το «Τα παιδιά της Χελιδόνας». Έκτοτε έναν αμέτρητες επανεκδόσεις όμως το ενδιαφέρον του κοινού γι’ αυτά παραμένει αμείωτο, παρότι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πρώιμα δείγματα γραφής του συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα κατά χρονολογική σειρά. Το «525 Τάγμα Πεζικού» αναφέρεται στην Γενική Επιστράτευση του 1974, το μοναδικό πολεμικός έπος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που γράφτηκε χωρίς έναν, έστω, πυροβολισμό.  Πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα περιγράφονται με αμείλικτη σατυρική διάθεση, χωρίς η αφήγηση να παρεκκλίνει ποτέ από την πραγματικότητα.

Γραμμένο με απόσταση δύο χρόνων, το «Τα παιδιά της Χελιδόνας» χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αφηγηματική ωριμότητα. Σε αυτό ο Χαριτόπουλος συμπυκνώνει στιγμιότυπα από την περιπέτεια της οικογένειάς του από τον πόλεμο, την κατοχή, την αντίσταση, τον εμφύλιο και τα χρόνια που ακολούθησαν. Χωρίς περιττές κουβέντες, περιγράφει την πορεία μιας τυπικής αγροτικής οικογένειας μέσα από τις συμπληγάδες τής σύγχρονης μεταπολεμικής ιστορίας με ακρίβεια, εκφραστική δεινότητα, θέτοντας ερωτήματα για το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον.

«Τα παιδιά της Χελιδόνας» & «525 Τάγμα Πεζικού», Διονύσης Χαριτόπουλος, εκδόσεις Τόπος.