ΒΙΒΛΙΟ

Η κυβέρνηση της Χιλής αναγνωρίζει ότι ίσως ο Πάμπλο Νερούδα δολοφονήθηκε

Δημοσίευση 6 Νοεμβρίου 2015, 13:10 / Ανανεώθηκε 6 Νοεμβρίου 2015, 13:10
Η κυβέρνηση της Χιλής αναγνωρίζει ότι ίσως ο Πάμπλο Νερούδα δολοφονήθηκε
Facebook Twitter Whatsapp

Για πρώτη φορά κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι είναι πιθανό ο Νομπελίστας ποιητής να δολοφονήθηκε από το καθεστώς του στρατηγού Πινοσέτ.

Για πρώτη φορά κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι είναι πιθανό ο Νομπελίστας ποιητής να δολοφονήθηκε από το καθεστώς του στρατηγού Πινοσέτ.

Για πάρα πολλά χρόνια ο θάνατος του Πάμπλο Νερούδα αποτελούσε ένα άλυτο μυστήριο που πυροδοτούσε κάθε είδους αντιπαραθέσεις και υποψίες. Υποψίες όχι και τόσο αδικαιολόγητες αφού ο ποιητής, προσωπικός φίλος του προέδρου της Χιλής Αλιέντε, πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1973 στο σπίτι του όπου βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μερικές ημέρες μετά από το πραξικόπημα που σήμανε την αρχή της πιο μαύρης περιόδου της χιλιανής ιστορίας στις 11 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Ο Νερούδα, ο οποίος είχε διαγνωστεί ήδη με καρκίνο του προστάτη, υποτίθεται ότι πέθανε από φυσικά αίτια. Όμως, οι σχετικές διαβεβαιώσεις του καθεστώτος Πινοσέτ ουδέποτε έπεισαν τα εκατομμύρια των αναγνωστών της ποίησής του. Ήταν προφανές ότι η τεράστια διεθνής ακτινοβολία του –δεν ήταν απλώς ένας βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής, ήταν ο ένας από τους είκοσι έξι λογοτέχνες που, κατά τον έγκριτο Χάρολντ Μπλούμ, συγγραφέα του «The Western Canon», διαμόρφωσαν τη δυτική λογοτεχνική παράδοση μαζί με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τον Λέοντα Τολστόι και τον Φραντς Κάφκα- ήταν καρφί στο μάτι της στρατιωτικής χούντας.

Το ζήτημα συνέχισε να απασχολεί την λογοτεχνική κοινότητα αλλά και εκατομμύρια ισπανόφωνων παρά τον χρόνο που μεσολάβησε, υποχρεώνοντας τις δικαστικές αρχές της χώρας να διατάξουν το 2013 την εκταφή των λειψάνων του ποιητή για τη διεξαγωγή νέας ιατροδικαστικής έρευνας. Η έρευνα υπήρξε χωρίς αποτέλεσμα.

Όμως τον Μάρτιο του 2015 η ισπανική El Pais δημοσίευσε ένα επίσημο έγγραφο το οποίο αφήνει υπόνοιες ότι η εξέταση δεν ήταν ολοκληρωμένη και ότι όντως υπάρχει πιθανότητα ο Νερούδα να δηλητηριάστηκε. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε δείχνουν και τα γεγονότα που προηγήθηκαν του θανάτου του ποιητή, ο οποίος, ενώ είχε εκδηλώσει την πρόθεση να εγκαταλείψει τη χώρα, εισήλθε εσπευσμένα στο νοσοκομείο μία ημέρα πριν από την αναχώρησή του με… μοιραίες συνέπειες για την υγεία του.