ΒΙΒΛΙΟ

Ο Νόαμ Τσόμσκι και το κίνημα Occupy

Δημοσίευση 13 Νοεμβρίου 2015, 12:00 / Ανανεώθηκε 13 Νοεμβρίου 2015, 12:00
Ο Νόαμ Τσόμσκι και το κίνημα Occupy
Facebook Twitter Whatsapp

Ο αμερικανός γλωσσολόγος διανοητής και πολιτικός ακτιβιστής αναλύει τους λόγους που ώθησαν στη δημιουργία του κινήματος και προτείνει τρόπους «έξυπνου» ακτιβισμού για τους πολίτες του σήμερα.

Ο αμερικανός γλωσσολόγος διανοητής και πολιτικός ακτιβιστής αναλύει τους λόγους που ώθησαν στη δημιουργία του κινήματος και προτείνει τρόπους «έξυπνου» ακτιβισμού για τους πολίτες του σήμερα.

Η πρώτη εμφάνιση του κινήματος Occupy τον Σεπτέμβριο του 2011 στη σκιά των όσων καταστροφικών ακολούθησαν την πτώση της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008 έγινε δεκτή με έκπληξη. Ποιος το φαντάζονταν ότι θα έφτανε η ημέρα που κάποιοι θα διαδήλωναν κατά της οικονομικής ανισότητας και της τυραννίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην καρδιά της Νέας Υόρκης;

Με τον καιρό οι κατασκηνωτές αποχώρησαν από το Πάρκο Ζουκότι, όπως και από το σημείο συγκέντρωσής τους στο Λονδίνο, όμως τα ερωτήματα που έθεσαν παραμένουν: Πώς φτάσαμε ως εδώ; Με ποιον τρόπο οι πλούσιοι, που αποτελούν μόλις το 1% του πληθυσμού του πλανήτη, διαιωνίζουν την ηγεμονία τους πάνω στο υπόλοιπο 99%; Πώς μπορούμε να αποδομήσουμε την τεχνοκρατική αντίληψη της πρωτοκαθεδρίας της οικονομίας έναντι της πολιτικής; Ποια είναι η ποιότητα της σημερινής δημοκρατίας; Πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της ανάπτυξης προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ισότιμη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου;

Ο Νόαμ Τσόμσκι, αμερικάνος γλωσσολόγος, διανοητής και πολιτικός ακτιβιστής που έχει κατ’ επανάληψη διεκτραγωδήσει το δράμα της Ελλάδας στα παγκόσμια μίντια, δεν χρειαζόταν, φυσικά, τους νεοσσούς του Occupy για να ανακαλύψει την πυρίτιδα. Είχε από καιρό διαμορφώσει άποψη για το πώς η εξουσία του κεφαλαίου διαβρώνει τα θεμέλια της δημοκρατίας. Όμως, η πρωτοφανής συσπείρωση ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων γύρω από το Occupy του επέτρεψε να διαμορφώσει έναν οδηγό έξυπνου ακτιβισμού που θα ενθαρρύνει την συμμετοχή στους συλλογικούς αγώνες για την ισότητα, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Τις σκέψεις του, αναλύει τώρα σε ένα βιβλίο με τίτλο «Occupy», απαραίτητο για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που αναζητεί κλειδιά για την κατανόηση του κόσμου σήμερα.

Occupy, Νόαμ Τσόμσκι, εκδόσεις Κέδρος.