ΒΙΒΛΙΟ

Οι Μυκήνες στον Κύκλο των Μουσείων

Δημοσίευση 30 Νοεμβρίου 2015, 16:31 / Ανανεώθηκε 30 Νοεμβρίου 2015, 16:31
Οι Μυκήνες στον Κύκλο των Μουσείων
Facebook Twitter Whatsapp

Ο 17ος τόμος της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» με θέμα «Μυκήνες» παρουσιάστηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Σ. Λάτση και την αρχαιολόγο-συγγραφέα Άλκηστη Παπαδημητρίου.

Ο 17ος τόμος της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» με θέμα «Μυκήνες» παρουσιάστηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Σ. Λάτση και την αρχαιολόγο-συγγραφέα Άλκηστη Παπαδημητρίου.

Το εκδοτικό πρόγραμμα «Ο Κύκλος των Μουσείων» που ξεκίνησε το 1997 και έχει στόχο να προβάλει τον πλούτο του πολιτιστικού αποθέματος που διαθέτει η Ελλάδα. Συγγραφέας είναι η κυρία Άλκηστις Παπαδημητρίου, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Ο τόμος προσφέρει μια συνολική αφήγηση της ιστορίας του τόπου που γέννησε έναν σπουδαίο πολιτισμό, από τα πρώτα σημάδια κατοίκησης, τις εποχές της ανάπτυξης και της ακμής, αλλά και τους δύσκολους αιώνες που ακολούθησαν. Στο βιβλίο υπάρχουν τα ιδιαίτερα γνωστά ευρήματα που φιλοξενούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος προσφέρει στον αναγνώστη μια ξενάγηση στα άγνωστα εκθέματα του Μουσείου των Μυκηνών ξετυλίγοντας παράλληλα μια παρουσίαση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων (συνήθειες, λατρεία των θεών, αρχιτεκτονική, ταφές των νεκρών, συστήματα εξουσίας κ.λπ.).

Η κυρία Μαριάννα Λάτση στον πρόλογό του τόμου σημειώνει: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η προβολή του ελληνικού πολιτισμού αποκτά ξεχωριστή σημασία στην τρέχουσα κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να συνεχίσουμε να εντάσσουμε στο ευρύ φάσμα των κοινωφελών δράσεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και εν γένει της Ελλάδας, με την ποιότητα που τους αρμόζει, παράλληλα με τα προγράμματα για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τις υποδομές υγείας, τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και την ενίσχυση επιστημονικών πρωτοβουλιών.»

Στον πρόλογό του ο κος Αριστείδης Μπαλτάς, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρει: «Με τις διαρκείς μέριμνες των ανασκαφέων και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε όλο τον 20ο αιώνα, η Ακρόπολη των Μυκηνών, ένα Μνημείο που εντάχθηκε το 1991 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στέκει ακόμη περήφανα στο άκρο της Αργολικής πεδιάδας, υποδεχόμενο πλήθος επισκεπτών που αναζητούν εδώ την αυγή του ελληνικού πολιτισμού και την αίγλη της κλασικής μυθολογίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει υλοποιήσει σε βάθος πολλών ετών ένα διαρκές μακρόπνοο πρόγραμμα προστασίας, συντήρησης αναστήλωσης και ανάδειξης της ακρόπολης και των μνημείων γύρω από αυτή και δημιούργησε ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο που αποτελεί σπουδαίο πόλο έλξης των επισκεπτών.»

Κατά τον χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού, κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη τόνισε: «Η σειρά, ‘Ο Κύκλος των Μουσείων’, είναι μια πολύτιμη εκδοτική δραστηριότητα που έχει καθιερώσει και συνεχίζει με συνέπεια το Ίδρυμα Λάτση. Οι τόμοι, δεν παρέχουν μόνο εξειδικευμένη επιστημονική γνώση εμπλουτισμένη με το απαραίτητο εποπτικό υλικό, πίνακες, εικόνες και σχέδια, αλλά και στον απλό αναγνώστη και επισκέπτη που δεν έχει ειδικά επιστημονικά ενδιαφέροντα, μια ελκυστική οπτική της αρχαιότητας, τόσο για τις γνωστές όσο και για τις αθέατες διαστάσεις των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μια απαράμιλλη αισθητική. Επιπλέον, η ίδια εκδοτική προσπάθεια, έχει δώσει σε πλείστους συνάδελφους αρχαιολόγους τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το έργο τους, να τεκμηριώσουν τη δουλειά τους και κυρίως να προβάλλουν μέσα από αυτή τη δική τους συμβολή στην επιστήμη. Σε περιόδους που η εξειδικευμένη γνώση δύσκολα βρίσκει διόδους προσέγγισης των ευρέων κοινωνικών στρωμάτων, οι εκδόσεις αυτές ανοίγουν δρόμους επικοινωνίας του ειδικού επιστήμονα με την κοινωνία.».

Στην ομιλία του ο κος Βαγγέλης Χρόνης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, σημείωσε: «Οι εκδόσεις του Κύκλου των Μουσείων τυπώνονται σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και στέλνονται τιμής ένεκεν σε επιλεγμένους αποδέκτες, υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και μορφωτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, η ηλεκτρονική έκδοση των τόμων είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, ώστε όποιος επιθυμεί να μπορεί να ξεφυλλίσει τις σελίδες τους ή να τους αξιοποιήσει ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο πλαίσιο του μαθήματος στη σχολική ή πανεπιστημιακή αίθουσα. Την ίδια στιγμή, το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που δημιουργείται σε κάθε έκδοση παραδίδεται πλήρες, ενημερωμένο και σε υψηλή ανάλυση στην εκάστοτε Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Εθνικό Αρχείο Μνημείων, προσφέροντας τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εντός και εκτός συνόρων.».

Η συγγραφέας του τόμου, κυρία Άλκηστις Παπαδημητρίου, ανέφερε: «Πολλές γενιές επιστημόνων, μετά τις εντυπωσιακές ανακαλύψεις του Ερρίκου Σλήμαν, επωμίστηκαν το βαρύ φορτίο της δόκιμης αρχαιολογικής έρευνας, της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των ανασκαφών αλλά και της συντήρησης και προστασίας των μνημειακών καταλοίπων του τόπου που έδωσε το όνομά του σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας. Ως κορύφωση αυτής της πορείας ανασύστασης της ιστορικής αλήθειας και κοινωνικοποίησης της γνώσης ιδρύθηκε το 2003 ένα νέο τοπικό μουσείο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Αποδεχόμενη την πρόταση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση να παρουσιάσω τις Μυκήνες στη δημοφιλή σειρά των διακεκριμένων εκδόσεων «Ο Κύκλος των Μουσείων» αισθάνθηκα πως για μία ακόμη φορά έλαχε σε μένα ο κλήρος να προβάλω τα επιτεύγματα των προγόνων μου και να τιμήσω το τιτάνιο έργο σπουδαίων ερευνητών της αρχαιότητας.»

Η νέα έκδοση γίνεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και λόγω του μη εμπορικού χαρακτήρα της διανέμεται δωρεάν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, σε βιβλιοθήκες, μουσεία, ερευνητικά κέντρα και φορείς επιστήμης και πολιτισμού στην Ελλάδα. Παράλληλα, με σκοπό την προβολή της Ελλάδας,  υλοποιείται ευρύ πρόγραμμα αποστολής στο εξωτερικό που συμπεριλαμβάνει τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, φημισμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, διεθνείς οργανισμούς και φορείς για τις τέχνες.

Η ηλεκτρονική έκδοση του τόμου είναι ελεύθερα προσβάσιμη στα ελληνικά και τα αγγλικά από τον ιστότοπο του Ιδρύματος www.latsis-foundation.org.  

Το βιβλίο «Μυκήνες» αριθμεί συνολικά 328 σελίδες και εικονογραφήθηκε με 482 φωτογραφίες του κ. Σωκράτη Μαυρομμάτη. Τη γενική φροντίδα της έκδοσης είχε η κα Ειρήνη Λούβρου των εκδόσεων ΟΛΚΟΣ, ο σχεδιασμός και η καλλιτεχνική επιμέλεια έγιναν από τον κ. Δημήτρη Καλοκύρη ενώ η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Φωτόλιο & Typicon Α.Ε.. Υπεύθυνη για τους διαχωρισμούς ήταν η Indigo Graphics A.E., για την επεξεργασία των εικόνων οι κ. Νίκος Λαγός και κα Ελίζα Κοκκίνη και για τη βιβλιοδεσία ο κ. Γ. Ηλιόπουλος. Η τυπογραφική διόρθωση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Παντελή Μπουκάλα ενώ η μετάφραση στην αγγλική γλώσσα  από την κα Ντέμπορα Καζάζη.