ΒΙΒΛΙΟ

«Γράμμα στον Κωστή» από την Ξένια Καλογεροπούλου

Δημοσίευση 13 Δεκεμβρίου 2015, 12:01 / Ανανεώθηκε 11 Δεκεμβρίου 2015, 19:53
«Γράμμα στον Κωστή» από την Ξένια Καλογεροπούλου
Facebook Twitter Whatsapp

Η ηθοποιός απευθύνεται στον επί 37 χρόνια σύντροφό της Κωστή Σκαλιώρα που «έφυγε» το 2013 μέσα από μια σειρά επιστολών, λίγο μυθιστόρημα και λίγο εξομολόγηση.

Η ηθοποιός απευθύνεται στον επί 37 χρόνια σύντροφό της Κωστή Σκαλιώρα που «έφυγε» το 2013 μέσα από μια σειρά επιστολών, λίγο μυθιστόρημα και λίγο εξομολόγηση.

Ο Κωστής Σκαλιώρας ήταν μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της ελληνικής δημοσιογραφίας και πνευματικής ζωής. Κριτικός κινηματογράφου με σπουδές στο Παρίσι ήταν ένας από τους κύριους εκπρόσωπους των νέων ρευμάτων που μεταμόρφωσαν την κινηματογραφική τέχνη από τη δεκαετία του ’60, άφησε την δημοσιογραφία για να ασχοληθεί σε βάθος και με αφοσίωση με τη μετάφραση θεατρικών έργων, ένα πάθος που μοιράζονταν με την σύντροφο της ζωής του –τα τελευταία 37 χρόνια- Ξένια Καλογεροπούλου. Οι δυο τους ήταν ένα από τα πιο αθόρυβα, παραγωγικά και αγαπητά ζευγάρια της εγχώριας θεατρικής σκηνής.

Ο Κωστής Σκαλιώρας έφυγε από τη ζωή το 2013 μετά από μια πενταετία μάχης με τα διάφορα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν. Άφησε πίσω του ένα σημαντικό έργο, αγαπημένους φίλους και τη σύντροφό του, η οποία κρατάει πάντα ζωντανή τη μνήμη της κοινής ζωής τους.

Μετά τον θάνατό του και για ένα χρόνο περίπου, η Ξένια Καλογεροπούλου απηύθυνε κάθε μέρα στον αγαπημένο της ένα γράμμα. Σκέψεις, αναμνήσεις, και αισθήματα ζωντανεύουν μέσα από το γραπτό της και διηγούνται μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους –ευαίσθητους δέκτες των μηνυμάτων της εποχής τους. Ανάμεσα στις γραμμές διαβάζει κανείς την  καθημερινή ιστορία μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια, μιας Ελλάδας ειδυλλιακής αλλά και ταλαίπωρης που μοιράζονταν ανάμεσα στον αγροτικό βίο και στα αστικά σαλόνια, όπου την ψυχαγωγία μονοπωλούσαν το εμπορικό θέατρο και το σινεμά.

Το αποτέλεσμα είναι ένα βαθιά ανθρώπινο βιβλίο, μια αφήγηση από καρδιάς που διαβάζεται απνευστί.

«Γράμμα στον Κωστή», Ξένια Καλογεροπούλου, εκδόσεις Πατάκη