ΒΙΒΛΙΟ

«Γράμματα στην Κλαούντια» από τον Χόρχε Μπουκάι

Δημοσίευση 14 Δεκεμβρίου 2015, 21:01 / Ανανεώθηκε 14 Δεκεμβρίου 2015, 19:15
«Γράμματα στην Κλαούντια» από τον Χόρχε Μπουκάι
Facebook Twitter Whatsapp

Τα πρώτα γραπτά του διάσημου ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή με τη μορφή επιστολών προς την ασθενή και επιστήθια φίλη του, Κλαούντια, διαβάζονται μανιωδώς.

Τα πρώτα γραπτά του διάσημου ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή με τη μορφή επιστολών προς την ασθενή και επιστήθια φίλη του, Κλαούντια, διαβάζονται μανιωδώς.

Ο αργεντίνος ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Χόρχε Μπουκάι δεν χρειάζεται συστάσεις στη χώρα μας∙ Περισσότερα από δέκα βιβλία του κυκλοφορούν ήδη από τις εκδόσεις Opera, όλα με μεγάλη επιτυχία. Ο λόγος είναι απλός. Ο Μπουκάι ανήκει στην σπάνια εκείνη κατηγορία ψυχιάτρων- ψυχοθεραπευτών που μιλούν μια γλώσσα κατανοητή στους μη ειδικούς και αγγίζουν θέματα που αφορούν όλους: τις ανθρώπινες σχέσεις δηλαδή σε όλες τις εκφάνσεις τους. Επιπλέον, ο λόγος του είναι παρηγορητικός∙ τον διαβάζεις και νιώθεις τα σύννεφα να αραιώνουν στον ορίζοντα.

Το τελευταίο βιβλίο του που εκδίδεται στα ελληνικά είναι και το πρώτο του. Πρόκειται για μια σειρά από επιτολές που ο Μπουκάι απηύθυνε το 1984 σε μια ασθενή και επιστήθια φίλη του, την Κλαούντια, το alter ego της μικρής κόρης του. Σε αυτές γράφει για τον έρωτα, την ομορφιά της ζωής, την αυτογνωσία και τα μυστήρια της ανθρώπινης ψυχολογίας.

Οι επιστολές διέρρευσαν εν αγνοία τού συγγραφέα τους ο οποίος διαπίστωσε με έκπληξη ότι είχαν γίνει ανάρπαστες. Ήταν τα πρώτα γραπτά του συγγραφέα Μπουκάι που δημοσιοποιήθηκαν και οι αναγνώστες τους αποτέλεσαν τον πυρήνα των μετέπειτα οπαδών του.

«Φαντάζοµαι πως γράφω σε κάποια παλιά ασθενή μου, την Κλαούντια, όπως λένε και την κόρη µου… Και ίσως αυτή η Κλαούντια να είναι στην πραγµατικότητα η Κλαούντια που θα γίνει η κόρη µου σε λίγα χρόνια…»

Το «Γράμματα στην Κλαούντια» είναι ένα βιβλίο που θα διαβαστεί μανιωδώς και από τους έλληνες αναγνώστες, μια ακτίνα φωτός στο σκοτάδι που μας περιβάλλει.

«Γράμματα στην Κλαούντια», Χόρχε Μπουκάι, εκδόσεις opera (www.operabooks.gr)