ΒΙΒΛΙΟ

Ο διεθνής Πάνος Καρνέζης την Παρασκευή στον Ιανό

Δημοσίευση 16 Φεβρουαρίου 2016, 12:18 / Ανανεώθηκε 16 Φεβρουαρίου 2016, 12:18
Ο διεθνής Πάνος Καρνέζης την Παρασκευή στον Ιανό
Facebook Twitter Whatsapp

Ο έλληνας συγγραφέας που ζει στην Αγγλία και γράφει στα αγγλικά θα παρουσιάσει το πέμπτο βιβλίο του «Οι Φυγάδες» το οποίο μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο έλληνας συγγραφέας που ζει στην Αγγλία και γράφει στα αγγλικά θα παρουσιάσει το πέμπτο βιβλίο του «Οι Φυγάδες» το οποίο μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη

Για τον Πάνο Καρνέζη πολλά έχουν γραφτεί. Το απόσταγμα είναι πως ο πενηντάχρονος σήμερα συγγραφέας από την Αμαλιάδα, αφού εργάστηκε για ένα διάστημα ως μηχανικός, άλλαξε ρότα και αφοσιώθηκε στη συγγραφή. Η ανάγκη του να επικοινωνήσει με τους γύρω του –κατοικούσε πλέον στο Λονδίνο- τον οδήγησε να γίνει μέρος αυτής της ανομοιογενούς ομάδας συγγραφέων που, αν και η μητρική τους γλώσσα δεν είναι η αγγλική, υιοθέτησαν τη γλώσσα του Σαίξπηρ για να ακουστούν. Το εγχείρημά του στέφθηκε από επιτυχία –πέντε βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα- και πλέον ο Πάνος Καρνέζης κατέχει την επίζηλη θέση του επαγγελματία των γραμμάτων, του ανθρώπου δηλαδή που ζει αποκλειστικά και μόνο από τη συγγραφική του δραστηριότητα, κατάσταση αδιανόητη για τους περισσότερους έλληνες ομότεχνούς του.

Το τελευταίο βιβλίο του Πάνου Καρνέζη «Οι φυγάδες» είναι και το πέμπτο της καριέρας του. Γραμμένο στο ίδιο ύφος με τα προηγούμενα, επιμελημένα απλό, θίγει ζητήματα όπως η δικαιοσύνη και η πρόοδος.

Δυο λόγια για την υπόθεση:

Σε μια μακρινή ζούγκλα της Λατινικής Αμερικής, ένας πληγωμένος στρατιώτης συναντά τον Πατέρα Τόμας, έναν Άγγλο καθολικό ιερέα, που τον οδηγεί στο ινδιάνικο χωριό όπου ζει. Οι Ινδιάνοι ανησυχούν για τις συνέπειες του ερχομού του στρατιώτη. Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής τους κινδυνεύει από τους ακτήμονες που καταπατούν το δάσος. Ο στρατός έχει έρθει να εκδιώξει τους καταπατητές, αλλά εκείνοι αντιστέκονται με την υποστήριξη μιας ομάδας ανταρτών. Ο Βενουστιάνο, ο περήφανος νεαρός αρχηγός των Ινδιάνων, είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τους ανθρώπους του, αλλά συχνά αισθάνεται ανίκανος απέναντι στις αλλαγές που συμβαίνουν στο δάσος. Ο θαυμασμός των ανθρώπων του για τη ζωή στην πόλη τον φέρνει σε απόγνωση και δεν εμπιστεύεται κανέναν: τους καταπατητές, τους αντάρτες, τον στρατό, τον Πατέρα Τόμας, ακόμα και τη Μιλάγρος, την αρχαιολόγο που μάταια αναζητά στην περιοχή τα ίχνη μιας χαμένης αρχαίας πόλης. Πρώτιστο πρόβλημά του όμως είναι ο αιμοδιψής ιαγουάρος που τριγυρίζει το χωριό. Ο Βενουστιάνο είναι ο μόνος Ινδιάνος που έχει όπλο και δε θα διστάσει να το χρησιμοποιήσει.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση του ίδιου του συγγραφέα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 18:00 ο Πάνος Καρνέζης θα βρίσκεται στον Ιανό (Σταδίου 24) για να συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μάκη Προβατά για το βιβλίο του και να απαντήσει στις ερωτήσεις των αναγνωστών.