ΒΙΒΛΙΟ

Ο Ιάπωνας Εραστής που θα αγαπήσετε

Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2016, 23:01 / Ανανεώθηκε 2 Μαρτίου 2016, 18:54
Ο Ιάπωνας Εραστής που θα αγαπήσετε
Facebook Twitter Whatsapp

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι ένα παραμύθι για την αξία της αγάπης που απλώνει τα πλοκάμια του σε όλο τον κόσμο

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι ένα παραμύθι για την αξία της αγάπης που απλώνει τα πλοκάμια του σε όλο τον κόσμο

Το 1939, λίγο προτού εισβάλουν οι ναζί στην Πολωνία, οι γονείς της νεαρής Άλμα τη στέλνουν να ζήσει στην ασφάλεια της έπαυλης των θείων της στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, κι ενώ τα βαριά σύννεφα του πολέμου έχουν τυλίξει για τα καλά την Ευρώπη, συναντά τον Ιτσιμέι, τον ήσυχο και ευγενικό γιο της οικογένειας του Ιάπωνα κηπουρού. Η σχέση τους ανθίζει σαν λουλούδι, αθέατη από τα μάτια όλων. Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, οι δυο νέοι χωρίζουν, καθώς οι Ιάπωνες κηρύσσονται εχθροί από το αμερικανικό κράτος και στέλνονται σε στρατόπεδα. 

Δεκαετίες αργότερα, η Ιρίνα, μια κοπέλα που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το βαρύ παρελθόν της, συναντά την ηλικιωμένη πια Άλμα και τον εγγονό της Σεθ στο Σπίτι του Κορυδαλλού, ένα γηροκομείο διαφορετικό από τα άλλα. Η Ιρίνα και ο Σεθ γίνονται φίλοι και μάρτυρες της αποστολής μυστηριωδών δώρων και επιστολών στην Άλμα από έναν κρυφό αποστολέα. 

Το τελευταίο από τα έργα της Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι ένα πολυπρόσωπο μωσαϊκό φυλών και ιδιοσυγκρασιών που διαπλέκονται σε βάθος δεκαετιών. Ανοιχτά τραύματα, προδοσίες, αποχωρισμοί δεν είναι τίποτα άλλο από δοκιμασίες της πίστης των ανθρώπων στην αξία της αγάπης. Οι ήρωες της συγγραφέως, αν και τρωτοί στα χτυπήματα της μοίρας και της ιστορίας, επιδεικνύουν αντοχή και καρτερικότητα που ξεπερνάει τα κοινά όρια –ή έτσι νομίζουμε- και οδηγούν τον αναγνώστη με ασφάλεια στο μονοπάτι της λύτρωσης και της αυτογνωσίας.

Ο Ιάπωνας Εραστής, Ιζαμπέλ Αλιέντε, εκδόσεις Ψυχογιός