ΒΙΒΛΙΟ

Το Μικρό Εγχειρίδιο Ορθολογισμού (και ανορθολογισμού) του Νίκου Δήμου

Δημοσίευση 28 Μαΐου 2016, 02:01 / Ανανεώθηκε 27 Μαΐου 2016, 12:53
Το Μικρό Εγχειρίδιο Ορθολογισμού (και ανορθολογισμού) του Νίκου Δήμου
Facebook Twitter Whatsapp

Ο συγγραφέας της «Δυστυχίας του να είσαι Έλληνας» επανέρχεται με ένα δοκίμιο για την κριτική σκέψη και την απουσία της από την ελληνική κοινωνία

Ο συγγραφέας της «Δυστυχίας του να είσαι Έλληνας» επανέρχεται με ένα δοκίμιο για την κριτική σκέψη και την απουσία της από την ελληνική κοινωνία

Λογοτέχνης, δοκιμιογράφος, σχολιογράφος, διαφημιστής, φωτογράφος. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ιδιότητες του Νίκου Δήμου, που στην μακριά καριέρα του έχει κάνει (σχεδόν) τα πάντα και έχει διακριθεί στα περισσότερα. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθεί και ο χαρακτηρισμός «πολυγραφότατος».

Ένα χρόνο περίπου μετά από την κυκλοφορία της συμπληρωμένης και αναθεωρημένης αυτοβιογραφίας του «Οι δρόμοι μου: Μιχαήλ Βόδα, Ρήνου, Γαλήνης, Παράχου» από τις εκδόσεις Πατάκη, ο συγγραφέας ξαναχτυπάει με το «Μικρό Εγχειρίδιο Ορθολογισμού (και ανορθολογισμού)», ένα δοκίμιο για την κριτική σκέψη και την απουσία της από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και την  κοινωνική ζωή.

Ένα δείγμα:

Ο ορθολογισμός δεν είναι ιδεολογία, ούτε δόγμα. Είναι μία μέθοδος. Το άλλο του όνομα είναι κριτική σκέψη. Είναι η αντιμετώπιση και ανάλυση κάθε προβλήματος με λογικό και ψύχραιμο τρόπο. Είναι η μέθοδος της επιστήμης που ελέγχει αυστηρά κάθε θεωρία.

Ο ορθολογισμός είναι αυτό που ΔΕΝ διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία. Εκεί η μάθηση είναι στείρα απομνημόνευση.

Ο ορθολογισμός είναι αυτό που απουσιάζει από την ελληνική κοινωνία. Που άγεται και φέρεται από λαϊκιστές πολιτικούς, οι οποίοι απευθύνονται στο συναίσθημα και όχι στον λόγο. Αν οι Έλληνες είχαν κριτική σκέψη, θα είχαν καταφέρει να οργανώσουν ορθολογικά την κοινωνία και την οικονομία τους, θα είχαν εκσυγχρονίσει τους θεσμούς τους και σωστά επιλέξει τους πολιτικούς τους. Οπότε θα είχαν αποφύγει την Κρίση που τους ταλαιπωρεί τόσα χρόνια.

Η κριτική μέθοδος θα έπρεπε να είναι το πρώτο μάθημα στα σχολεία μας. Ο ορθολογισμός δεν είναι ταλέντο ή δώρο των θεών. Διδάσκεται και ασκείται!

«Μικρό Εγχειρίδιο Ορθολογισμού (και ανορθολογισμού)», Νίκος Δήμου, Εκδόσεις Πατάκη