ΒΙΒΛΙΟ

Το μυστήριο Γιάννης Μαρής

Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2016, 22:01 / Ανανεώθηκε 21 Ιουνίου 2016, 19:22
Το μυστήριο Γιάννης Μαρής
Facebook Twitter Whatsapp

18 κείμενα για τον δημιουργό του Αστυνόμου Μπέκα, τον αινιγματικό Γιάννη Μαρή, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του.

18 κείμενα για τον δημιουργό του Αστυνόμου Μπέκα, τον αινιγματικό Γιάννη Μαρή, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Για τον «πατριάρχη» της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, τον μαχητικό δημοσιογράφο και βαθύτατα πολιτικό ζώον, έχουν γραφτεί ελάχιστα πράγματα. Κι όμως, τα βιβλία του άνοιξαν ορίζοντες για τους έλληνες αναγνώστες και λογοτέχνες μια ολόκληρης εποχής, εισάγοντας ένα νέο τρόπο γραφής, ψηλαφώντας τα ίχνη μιας νέας αστικής πραγματικότητας που ανέτειλε τότε στη μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα. Όπως σημειώνει και Πέτρος Μάρκαρης στο κείμενο που «κατέθεσε» για τη νέα έκδοση που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες από τις εκδόσεις Πατάκη «Αν τα μυθιστορήματα με ήρωα τον αστυνόμο Μπέκα είχαν κυκλοφορήσει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, σήμερα ο Γιάννης Μαρής θα κατατασσόταν δίκαια στους πρωτοπόρους του ευρωπαϊκού αστυνομικού μυθιστορήματος».

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Μαρή (1916-1979) 18 λογοτέχνες, δημοσιογράφοι και μελετητές επιλέγουν να σταθούν κριτικά απέναντι στο έργο και στην προσωπικότητα του συγγραφέα μέσα από 18 πρωτότυπα κείμενα. Οι Ανδρέας Αποστολίδης, Βασίλης Βασιλικός, Νίκος Βατόπουλος, Αθηνά Κακούρη, Κώστας Θ. Καλφόπουλος, Νίνα Κουλετάκη, Γιώργος Α. Λεονταρίτης, Πέτρος Μάρκαρης, Loïc Marcou, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Νίκος Μπακουνάκης, Στράτος Μυρογιάννης, Σταύρος Πετσόπουλος, Γιάννης Ράγκος, Αναστάσης Σιχλιμίρης, Ριχάρδος Σ. Σωμερίτης, Άγγελος Τσιριμώκος, Φίλιππος Φιλίππου φωτίζουν διαφορετικές πτυχές του «φαινομένου Μαρής», επισημαίνοντας τις επιδράσεις που δέχτηκε από τον σύγχρονο γαλλικό πολιτισμό, τη θέση της Αθήνας στα μυθιστορήματά του, τους συσχετισμούς μεταξύ του αστυνόμου Μπέκα και του επιθεωρητή Σιμενόν.

Παράλληλα, για πρώτη φορά παρουσιάζονται σημαντικά τεκμήρια από το αρχείο του συγγραφέα και το οικογενειακό αρχείο του γιου του Άγγελου Τσιριμώκου που προλογίζει δικαιωματικά την έκδοση.

18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή / Ο άνθρωπος – Το έργο – Η εποχή, επιμέλεια Κώστας Θ. Καλφόπουλος, πρόλογος Άγγελος Τσιριμώκος, εκδόσεις Πατάκη